Дачић уручио кључеве станова за избеглице у Ариљу

Министар спољних послова Ивиоца Дачић свечано је уручио кључеве 15 станова у Ариљу за избеглице из Босне и Хецеговине и Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији.

Дачић је навео да је изградња станова у Ариљу један од сегмената укупне реализације Регионалног стамбеног програма за решавање дугорочног расељења из периода 1991-1995. године.

"Србија је посвећена ефикасној примени договорених обавеза што потврђује и наше данашње учешће на уручивању кључева корисницима као симболички важан гест подршке избеглицама који су се определили за живот у општини Ариље", истакао је Дачић.

Министар је подсетио да је изградња станова у Ариљу започела у јулу 2017. године и да је пројекат финансиран из фонда Регионалног стамбеног пројекта у износу од 330.000 евра, као и уз подршку општине Ариље од 10 милиона динара.

Додао је да је у оквиру овог сегмента Регионалног стамбеног програма обезбеђено је и пет сеоских кућа у вредности од 55.000 евра.

Дачић је нагласио да ће у оквиру Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма бити обезбедњена 661 стамбена јединица за избеглице широм Србије.

Како је рекао, осим 261 стана, скоро су у целости реализовани и остали типови стамбених решења чије је вредност више од 13 милиона евра.

"Откупљено је 70 сеоских кућа, изграђено 30 монтажних кућа и испоручен највећи део од 300 пакета грађевинског материјала", рекао је Дачић.

Министар је напоменуо да је решавање избегличког питања најважнија морална обавеза државе и међународне заједнице, као и да Влада Србије, са осталим партнерима, остаје опредељена и ангажована на спровођењу Регионалног стамбеног програма којим ће, каже, бити обезбеђено решење за 6.000 породица у Србији, од којих је до данас усељено 2.102 корисника.

Дачић је захвалио представницима локалне самоуправе и грађанима Ариља на њиховој сарадњи у реализацији стамбеног програма, као и на помоћи и солидарности приликом пријема више стотина избеглица и расељених лица.

Дачић је, такође, захвалио и свим земљама донаторима и партнерима из међународних организација на подршци у напорима да се реши стамбено питање најугроженијих избеглица из Хрватске и БиХ.

број коментара 0 Пошаљи коментар