Слога станара најбољи рецепт за одржавање зграда

Крагујевчани су у више од 700 зграда изабрали управнике. У осамдесетак случајева где станари нису могли да се договоре град је поставио принудне извршиоце.

О најуређенијем солитеру у Крагујевцу већ осамнаест година се стара Зоран Јовановић, некад председник станара, сада изабрани управник. Рецепт је, каже, једноставан - о солитеру брину као о заједничкој кући.

"Да се не односе домаћински према свим стварима које су у оквиру њихове зграде. Значи, морају да воде рачуна исто као о стану, морају да воде рачуна и о згради и о лифтовима и о крову", каже Јовановић.

У "Заставином" солитеру, како га зову Крагујевчани, 350 станара живи као породица.

Истичу да су пример за град и да решавају сваки проблем. "Од када сам се уселила у зграду, овде је све сређено, под камерама", каже станарка.

Тако је када су станари сложни. Житељи у улици Милована Гушића 82, међутим, нису могли да се договоре, па је морала да интервенише градска управа.

"Ово је невероватно. Ја сам њима нудио да џабе то радим и даље. То једноставно не функционише", каже Бранко Алексић некадашњи председник станара.

Александар Шаптовић, принудни управник зграде, каже да треба да региструју заједницу која ће имати статус правног лица.

"После тога организовати прву седницу стамбене заједнице на којој ћемо обавестити све власнике посебног дела шта је даље по закону њихова обавеза", истиче Шаптовић.

Станари плаћају три рачуна 

По Закону о становању и одржавању зграда, станари плаћају три рачуна - накнаду управницима, текуће и инвестиционо одржавање.

За стан од 50 квадрата, месечна издвајања су око 800 динара. Град уводи ред у одржавање зграда.

Никола Тасић, начелник Одељења за стамбене послове Крагујевца, каже да ће имати податке о старости и структури зграде, евентуалним проблемима у тој згради, броју станова.

"Први пут отварамо једну базу која ће много користити у будућности", напомиње Тасић.

Уколико нису задовољни радом изабраног или принудног управника, станари имају могућност да изаберу новог, професионалног или неког ко живи у тој згради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи