Оштријим законом о туризму против превара

Овог лета чак четири агенције изневериле су путнике и оставиле их и без пара и летовања. Чашу је прелио најновији догађај када 106 ученика из Београда није могло да уђе у хотел у Шпанији јер им агенција није платила боравак. Проблем је у међувремену решен, ђаци се одмарају у Љорет де Мару, а у Mинистарству туризма су одлучни да таквом јавашлуку у раду агенција стану на пут. У плану је доношење новог закона о туризму, почетком следеће године.

Наш закон о туризму је у складу са европским стандардима, али, кажу у ресорном министарству, наши агенти немају развијену пословну свест због чега је нужно пооштрити закон.

Најпре ће се повећати вредност полисе осигурања агенција. За највеће агенције она ће бити пола милиона евра.

"Оно што ћемо урадити новим законом је рангирање организатора путовања по броју путника и у складу с тим увођење неколико категорија лиценци – А, Б и Ц лиценце у зависности од тога колико путника су превезли у прошлој години. Оно што ћемо такође урадити јесте да омогућимо ефикаснији рад туристичкој инспекцији кроз дневно достављање броја продатих аранжмана од стране агенција како би инспекција могла свакодневно да прати колико је аранжмана продато и колико путника иде на путовање", каже Мирослав Кнежевић, државни секретар за туризам.

Поред тога, да би обновиле лиценцу, јануара следеће године, агенције ће, у зависности од величине, бити дужне да положе кеш депозит од 15 хиљада до 50 хиљада евра. Нови закон ће направити и јасну разлику између организатора путовања и посредника, такозваног субагента а то мора бити јасно назначено и у самој пословници.

"Јако је важно коме заправо треба да плати путник, да ли посреднику или организатору. Требало би да то иде директно организатору и то питање треба пооштрити", наводи Вера Божић Трефалт, помоћница министра за инспекцијске пословe.

У Јути која окупља 269 агенција кажу да ће радо бити партнери држави у креирању новог закона о туризму.

"Не можемо законом о туризму исправљати неке друге друштвене аномалије, као што је управни поступак, судски поступци итд, али када дође до кризних ситуација, а долазиће сигурно јер се то дешава свуда у свету, морамо да имамо врло јасан систем и врло једноставан начин да се путници заштите у смислу повраћаја новца, реализације њихових аранжмана на лицу места и то би онда било оно што можемо да урадимо у складу са европском праксом", каже директор Јуте Александар Сеничић.

Агенти који поштено раде озлојеђени су због свега што се овог лета догађа јер им је то нанело велику штету, најпре када је реч о угледу. Сви знају да се поверење тешко стиче а лако губи.

Остали аутори: Дараган Ракочевић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 17. јул 2018, 12:34) - Александар [нерегистровани]

Свака част!

Браво за овај диван коментар!
Нисам знао од чега је скраћено ЈУТА и предлажем да се што пре промени назив у СУТА.
Доста више са Југославијом и пан-славизмом.
Живела Србија!

(уторак, 17. јул 2018, 10:54) - Milos [нерегистровани]

Bravo!

Bravo za komentar i predlog!

I meni se cini isto da bi najpravednije, najbezbolnije i najbrze resavanje ovakvih slucajeva bilo kada bi udruzenje tur operatora (JUTA) zaista u tako nekoj situaciji, kada su putnici "ni na nebu, ni na zemlji", TREBALO da preuzme to na sebe i da po kratkom postupku plate iz svog osiguravajuceg fonda smestaj ili prevoz putnicima, kako bi oni nesmetano mogli da zapocnu svoj odmor, odnosno dobiju ono za sta su platili.

Udruzenje onda neka juri "crne ovce" u svojim redovima...

Po meni najbolje resenje!

(уторак, 17. јул 2018, 10:04) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Закон о туризму

Ја сам власник туристичке агенције и тур оператор у Сан Дијегу од 1985. године. У Америци постоје неколико удружења тур оператора. Једно од најстаријих удружења је National Tour Association основано 1951. године. Ја сам члан тог удружења 33 године. Овде је све лепо регулисано. Услов за учлањење у то удружење је полиса осигурања у износу од најмање милион долара. У Америци се такође дешавају преваре али у врло малом броју. Када дође до проблема удружење тур оператора исплати све оштећене путнике па сe онда законски гања власник агенције. Нешто слично треба да се уради и у Србији. И још нешто! Зашто се још увек користи назив ЈУТА? Ово је скраћеница за Југословенско удружење туристичких агенција. Промените ово име у Српско удружење туристичких агенција. Да нисте можда још увек југо носталгичари?!

(уторак, 17. јул 2018, 09:51) - anonymous [нерегистровани]

санкције

Да постоје адекватне санкције , никоме не би пало на памет да вара путнике. А да је нешто труло у држави данској, јасно је и врапцима. Онај из САБ агенције није преварио само путнике, него и људе којим су од њега купили станове!!