Споменик цару Душану за понос Богуновчана

У селу Богуновац у општини Медвеђа на самој административној линији са Косовом и Метохијом подгинут је споменик цару Душану. Реч је о донацији Милета Радосављевића, који је дуго живео у Бечу. Да је Богуновац посебно село потврђује и чињеница што је ту подигнут и споменик свим мајкама које су изгубиле синове у ослободилачким ратовима. Ту се, иначе, средином јула сваке године одржавају и Богуновачке игре, које чувају традицију тог краја.

Преци су им дошли из Пећи крајем деветнаестог века. Од тада до данас мештани Богуновца у општини Медвеђа, на самој административној линији са Косовом и Метохијом, познати су по храбрости и јунаштву.

Поносни су на свој слободарски дух, на своје јунаке из српских ослободилачких ратова. На иницијативу Милета Радосављевића, који је радио у иностранству, Богуновчани су подигли споменик српском цару Душану.

Браћа Милисав и Томислав, који је сам конструисао споменик, данас са задовољством гледају своје дело за незаборав.

"Мени и буразеру је био циљ да млади људи виде ко су, шта су и одакле су и зато смо подигли овај споменик, да се зна одакле потичемо", каже Милисав.

О зачетку идеје прича Томислав. "Почели смо од првих споменика које сам овде направио, онда сам рекао – 'дај да направимо за српског цара Душана, пошто су ово све његови војници'", рекао је Томислав.

Испред великог споменика српском цару у Богуновцу, који је окренут ка Пећи, мештани овог села посебно су поносни што једини у Србији поред старих крајпуташа имају и споменик српским мајкама.

"Грађани Медвеђе и целе Горње Јабланице изузетно поштују борачку и јуначку традицију и успомену на све пале борце у свим ратовима и управо је овај споменик цару Душану и гарант опстанка свих нас на овим просторима", навео је др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Богуновац данас има 60 становника. Средином јула сваке године ту се организују традиционалне игре посвећене младима. Да се зна ко су, шта су и одакле су. Осмогодишњи Матеја у циквању је био бољи од свог деде. Традиција се наставља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се