Београд нуди олакшице фирмама које користе ћирилицу

Како изгледају светски познати брендови исписани на ћирилици? У Русији, на пример, можете да видите ћириличке називе најпознатијих светских брендова. У Србији то није случај. Међутим, најпознатији амерички ланац кафетерија, који ускоро стиже у Србију, биће прва страна фирма која ће користити ћирилицу. Градске власти Београда најављују повластице за фирме које своје називе истакну на том писму.

Када се укрсте светски бренд и наше писмо – ћирилица, настаје, кажу, права атракција. Овај спој давно је познат на улицама Москве и Софије, а код нас је једна од мера да се заштити наше писмо. Најпре на улицама престонице. Фирме које су закупци просторија града имаће пет одсто попуста на све таксе ако назив фирме истакну на ћирилици.

"Тиме смо хтели да подстакнемо и друге органе и друге локалне самоуправе да на овај начин помогну да се сачува ћирилица", каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Од Славије до Кнез Михаилове више од 95 одсто радњи има назив на латиници, а нове погодности важиће и за стране и за домаће власнике.

"Када причате  са странцима и кажете да желите ћирилицу, да желите да сачувате своје писмо, они то разумеју зато што они чувају своје писмо и своју културу и ту нема проблема. Више проблема је са нашим људима који не разумеју и мисле да треба да заборавимо ћирилицу", каже Весић.

Према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији су регистрована 127.604 привредна друштва и 234.269 предузетничких радњи, а број оних који су на ћирилици је занемарљив – тек око пет одсто привредних друштава и нешто више од један одсто предузетничких радњи.

"Један од начина је указивање на лепоту ћирилице. Ћирилица је стварно јединствено и лепо писмо, а и штета је да полако нестаје. Она нема никог другог сем нас", каже историчар Предраг Марковић.

Лингвиста Владо Ђукановић указује да би са "паметном пропагандом ћирилице" требало да се почне од првог разреда основне школе.

"У томе треба да издржите 20 година, до краја циклуса школовања", напомиње Ђукановић.

Пракса заштите културе, писма и језика позната је у свим земљама, па се у Француској нпр. наплаћују мање фирмарине компанијама које користе француске називе.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(среда, 11. јул 2018, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

cirilica

cirilica treba da bude jedino zvanicno pismo srbije, da se vratimo da budemo srbi i sacuvamo ovo malo sto je ostalo identiteta

(уторак, 10. јул 2018, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Napredak

Mislim da je ovo koristan predlog,i da ce ga mnoge firme prihvatiti.

(уторак, 10. јул 2018, 20:20) - Anja [нерегистровани]

Korisno

Mislim da je ovo koristan predlog,i da ce ga mnoge firme prihvatiti.

(уторак, 10. јул 2018, 02:24) - anonymous [нерегистровани]

Veverica SKVRL

Pozdravljam ideju da srpske reči (kao nazivi) budu na ćirilici, ali to da strana reč, koja prirodno nije na ćirilici, bude napisana ćirilicom - to je tako glupo rešenje da nema dalje. Mango, Zara i slično ne izgledaju toliko čudno i različito pošto je izgovor isti kao što je napisano, ali neke druge reči će biti za podsmeh. Nije to samo da je na drugom pismu, već mora biti prilagođeno srpskom izgovoru, a kako prilagoditi određene glasove koje naš jezik ne poznaje i da to ne bude smešno.

(уторак, 10. јул 2018, 02:02) - Вуковац [нерегистровани]

Погрешно

Ово су само козметичке промене. Вукова ћирилица за домаћу употребу и енглеска латиница за комуникацију са светом, како то грци, бугари и други раде је једино исправно решење. Поздрав.

(понедељак, 09. јул 2018, 16:47) - Fudbaler [нерегистровани]

Pišimo ćirilicom

Tako i treba da naše pismo opstane i da se zaista primenjuje, i da se nikada ne ugasi. Svaka čast na ideji, vlasti u Beogradu koji su tu ideju prihvatili.

(понедељак, 09. јул 2018, 15:28) - анонимус [нерегистровани]

Сјајно

Одлична идеја.

(понедељак, 09. јул 2018, 12:52) - Anja [нерегистровани]

***

Nazalost, sve vise nasih gradjana pise na latinici, sto je velika greska, ne smemo dozvoliti da se cirilica izgubi, tako da treba na sve nacine da je zastitimo.

(понедељак, 09. јул 2018, 12:51) - Ćirilo [нерегистровани]

Пиши ćirilicom

То што ће Старбакс,Зара или Мек да ставе ћириличне натписе не значи баш ништа,ко брани десетинама хиљада људи да пишу ћирилицом.Бавимо се последицом,и то на начин који неће дати резултате,иако ће бити проглашена огромна победа тиме што ће од Теразија до Калемегдана 100. радњи имати ћириличне натписе.Српска култура и ћирилица као њен део се бране интегритетом,знањем,против лажних доктората које Универзитет не сме да поништи,овако нам културу воде кадрови са Хепија и Пинка а деца не знају ко је Доситеј Обрадовић.

(понедељак, 09. јул 2018, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

latinica i cirilica zvanicno

srpski jezik nije samo cirilica. i jedno i drugo pismo treba da podrzavamo a ne samo azbuku.