Добри приноси паприке, повећан извоз у Русију

У Јабланичком округу паприка се гаји на 2.100 хекатара. Приноси у пластеницима су добри, али паприкама које се саде на отвореном потребно је више сунца и правовремена заштита. Ове године веће количине паприка се извозе у Русију и земље у окружењу.

На имању Стојковића у селу Навалину код Лесковца паприка је посађена на једном хектару. Уз све агротехничке мере које примењују, пажљиво бирају и сорте. Имају огледни пластеник.

"Радимо сваке године одабир нових хибрида који би задовољили тржиште то јест крајњег потрошача, а и нас произвођаче", каже Јовица Стојковић.

Шездесет одсто паприка у лесковачком крају гаји се у пластеницима. Приноси су добри – од 30 до 50 тона по хектару.

Повртари размишљају како ће сачувати паприку на отвореном која стиже за бербу тек крајем августа.

"Требало би више сунца, али кад га нема, ми морамо да штититмо биљке на време док су сад мале у порасту, а после је све касно", додаје Јовица.

Од паприке коју саде на два хектара живи и осмочлана породица Цветковић у Великој Биљаници. Од маја до новембра предаха нема. Бабура, шиља, зелена, љута. Док једна сорта сазрева, друга се увелико бере.

"Велика су улагања, велики рад рад је потребан за сваки посао па и за овај. Може да се живи... колико добро, све зависи од године", указује Саша Цветковић, повртар из Велике Биљанице.

Прошле године у ово време за килограм паприка на велико плаћало се 110 динара а сада од 50 до 70 динара. Толико коштају и на лесковачкој зеленој пијаци. Понуда богата, а продаја би, кажу, могла да буде боља.

На 2.100 хектара у Јабланичком округу годишње се произведе око 60.000 тона паприка.

"Одређене количине паприке извезене у Руску Федерацију, а ево сада у пуном јеку сезоне неких 70 до 80 одсто паприка се извози у земљама у окружењу", напомиње Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Само савремена, планска, добро организована производња као и удруживање произвођача могу да обезбеде сигуран пласман, добру зараду и већи извоз.

број коментара 0 Пошаљи коментар