Унапређење примене медијације за брже решавање спорова

Привредна комора Србије и Привредни апелациони суд потписали су Споразум о сарадњи на унапређењу примене медијације у привреди како би се дошло до бољег и бржег решавања спорова.

Циљ споразума је квалитетнији приступ правди и ефикаснија заштита права привредника, растерећење судова, већи интерес привредника да спорне односе решавају вансудским путем, као и унапређење свести о могућностима и предностима примене медијације у привреди.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је, након потписивања споразума, да је заједнички циљ ПКС и Привредног апелационог суда развој медијације, али не, како је рекао, зато што је то обавеза Србије из преговарачког поглавља 23 и због директива ЕУ и препорука Савета Европе, већ, истиче, због тога што је то стварни интерес и корист, како за привреду и за државу, тако и за грађане.

"Желимо да привреду поштедимо вођења дуготрајних и скупих судских поступака, да привредницима омогућимо брже остварење права и пословних интереса, а истовремено растеретимо судове, који ће онда моћи брже и ефикасније да поступају у парницама у којима медијација није могућа, што ће допринети и унапређењу пословног окружења и конкурентности наше земље као пословне и инвестиционе дестинације", навео је Чадеж.

"Први инфо-пулт биће отворен у Привредном суду у Београду"

Први корак у реализацији споразума биће отварање у Привредном суду у Београду првог у низу инфо-пултова где ће сви заинтересовани моћи до добију информације о поступку медијације, као и листу медијатора Привредне коморе Србије.

Чадеж је навео да у земљама у којима се примењује, медијација своје место налази у привредним споровима, где у чак 90 одсто случајева доноси задовољавајућа решења. 

"Искуство Италије, у којој свих 105 привредних комора пружа услугу медијације, указује да је током године такозване обавезне медијације, односно обавезног покушаја решавања спора медијацијом, пре одласка на суд, решено више од 90.000 предмета, просечне вредности око 120.000 евра", каже Чадеж.

Објашњава да су ти поступци трајали у просеку 56 дана, више од половине је успешно завршено, а процењена уштеда за привреду била је 123 милиона евра. 

Први инфо-пулт биће отворен у Привредном суду у Београду, а до краја године се очекује отварање инфо-пултова у привредним судовима у широм Србије.

Судије привредних судова ће, у оквиру својих законских овлашћења, указивати странкама на могућности вансудског решавања спорова медијацијом у Привредној комори Србије, а Привредни апелациони суд ће координирати формирање и организацију инфо-пултова у мрежи привредних судова Србије и у седиштима привредних судова у судским зградама у којима постоје техничке могућности за то.

Обућина: У 2017. велики број нерешених предмета из привреде

Председница Привредног апелационог суда Јасминка Обућина навела је након потписивања Споразума о медијацији у привреди да су, према подацима из 2017. године, првостепени привредни судови у Србији имали 159.007 предмета од којих је решено 104.080.

"Остало је нерешено 54.927 предмета уз напомену да су прошле године првостепени привредни судови примили укупно 99.903 предмета. Без обзира што је прилив савладан остао је велики број нерешених предмета", рекла је Обућина.

Просечан број решених предмета по судији у првом степену прошлој години износио је 61,44 предмета, а у другом степену је то износило 35,53 предмета, наводи Обућина.

"Спора правда и далек пут до правде и није правда. Морамо имати брзо и ефикасно правосуђе", поручила је Обућина и подсетила да је Привредни апелациони суд прошлу годину завршио са 739 предмета старијих од пет година.

Додала је да је у овом моменту више од 100 судијских помоћника обучено за медијаторе који ће упознавати странке са предностима медијације.

Обућина је рекла да је медијација значајна и у поступцима стечаја предузећа и да ће се од друге половине септембра кренути у едукацију судија, већ постојећих медијатора, да примењују овај начин решавања проблем у стечајним поступцима, али и парничним поступцима који су из њих произашли.

Подршку потписивању и реализацији данашњег Споразума пружа и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица Групе Светске банке, а регионални менаџер организације за Централну и југоисточну европу Томас Лубек рекао је да је медијација јако важно средство за избегавање дуготрајних и скупих судских спорова и да ће ИФЦ пружити средства за оснивање инфопултова широм Србије.

Прошле године у Привредном суду у Београду заведено је 92 предмета који су били под ознаком "М" (медијација), а од тога је 86 предмета решено управо на овај начин, рекао је председник Привредног суда у Београду Јован Јовановић и додао да у том суду нису задовољни малим бројем случајева који се води путем медијације.

Кубуровић: Институције раде на унапређењу привредног судства

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је потписивање данашњег споразума доказ да све институције раде на унапређењу привредног судства у Србији и подсетила да је министарство покренуло пре нешто више од три године причу о враћању медијације у наш правни систем.

"Претходни правни оквир није био довољно задовољавајући зато смо покушали кроз нови закон о посредовању у решавању спорова да дамо боље основе за већу примену медијације", нагласила је Кубуровићева.

Каже да медијација омогућава да странке избегну дуге вишегодишње поступке чекајући правоснажне одлуке са неизвесним исходом.

"Данас Министарство правде има регистрованих 700 медијатора и то је професија која изазива све више пажње и оно што нам је драго је да постоји све већи број заинтересованих лица која желе да буду медијатори", истакла је Кубуровићева.

Навела је податке да је током претходне године било 619 спорова који су решени путем медијације, што је три пута више у односу на 2016. годину, али је напоменула да није задовољна овим бројкама.

"Директива ЕУ о примени медијације говори да би требало да се успостави баланс између медијације и судског начина решавања спорова", каже Кубуровићева и наводи да у Србији има годишње око 25.000 парничних предмета само у привредним споровима.

У 619 случајева медијације, око 70 процената је решено за мање од месец дана, а 30 одсто предмета је решено за мање од три месеца док је свега пет процената трајало дуже од три месеца, што каже показује да се у кратком периоду могу решити спорови који би иначе могли трајати и деценију и коштати милионе динара, закључила је Кубуровићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво