Нова правила за проверу докторских дисертација

Сенат Универзитета у Београду усвојио је Правилник о поступку провере оригиналности докторских дисертација које се бране на Београдском универзитету, а софтвер за проверу подударности текста који су имали неки факултети сада ће се примењивати на нивоу Универзитета.

Одговарајући софтвер је набављен, за сада, на две године. а користиће се за проверу докторских дисертација на нивоу Београдског универзитета, како би се сви факултети придржавали исте процедуре.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић рекао је да су до сада појединачни факултети имали одређене софтвере за утврђивање подударности текста, међутим, није цео Универзитет.

"Ово је правилник да би се сви факултети придржавали на исти начин и исту процедуру пратили. Наиме, неопходно је, да као што се и до сада радило, када се депонује докторска дисертација у електронском облику, пре него што буде доступна увиду јавности, прође кроз софтвер, и пре него што комисија и ментор ставе свој потпис на докторску дисертацију имају увид у ту анализу", каже Бумбаширевић.

Како каже, та анализа је само помоћно средство да би ментор односно експерти могли да имају увид у сам текст.

Дисертације ће се депоновати у Универзитетску библиотеку "Светозар Марковић" где ће пролазити поменути софтвер.

Иначе, сви одбрањени радови налазе се у репозиторијуму односно бази докторских дисертација, како на самом Универзитету, тако и у националном репозиторијум докторских дисертација у електронском облуку при Министартсву просвете. И може им се приступи кад год је то потребно. То је од септембра 2014. године и законска обавеза за све универзитете.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. јун 2018, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Izuzeci

Ima li izuzetaka za one na vlasti ?