Магични успеси младих српских програмера

У само месец дана, тим српских студената победио је на два међународна такмичења у програмирању, такозваном хакатону.

Алибаба је само требало да изговори чаробне речи "Сезаме, отвори се!" и врата од пећине са благом су се отварала. Међутим, да би на реченицу "Лампо, укључи се!" сијалица стварно засијала, није потребна магија, већ лаптоп! Потребно је много учења, програмерских кодова и непроспаваних ноћи.

Четворица младих програмера из Србије осмислила су паметну хотелску собу у којој се гласом укључују сијалице, пали клима, позива такси или од рецепционера наручује храна.

Решење за хотелску собу будућности које су понудили студнети Милош Зечевић, Михајло и Александар Никодијевић и Гордан Пендић било је најбоље на такмичењу одржаном од 8 до 10. јуна у Будимпешти.

Да магија буде још већа, исти тим две недеље раније победио је на још једном међународном хакатону - у Братислави.

Тада су осмислили систем који спречава приказивање лажног броја прегледа реклама на интернету. Односно, уз решење младих српских програмера, оглашивач може са сигурноћу да зна колико људи је видело његову рекламу и колико пута.

"На такмичењима у Србији смо имали одличне резулате, али сада смо се први пут такмичили у иностранству и стварно се нисмо надали оваквом успеху", каже за Интернет-портал РТС-а Милош Зечевић.

Иначе, хакатони су такмичења на којима програмери проналазе решења за задати проблем.

Задатак добију на лицу места, када такмичење почне и обично имају 48 сати да понуде решење.

То значи да свих 48 сати програмирају, затворени у соби, без спавања!

"Нисмо се одвајали од лаптопа, осим када идемо до тоалета или једемо. На такмичењима у Србији обично дремнемо по сат-два, на поду, али сада нисмо себи смели да допустимо одмор и вредело је!", каже Милош Зечевић.

Победа на такмичењима, на којима су учествовали тимови из више од десет земаља, српским програмерима донела је могућност да наставе сарадњу са компанијама које су организовале хакатоне и да своје идеје спроведу до краја. Магично, зар не?

Остали аутори: Немања Милутиновић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 24. јун 2018, 21:09) - My Brothers [нерегистровани]

Svi momci osim zecevica

Ovi momci zive i studiraju u Becu svi osim Zecevica (takodje ogroman intelektualac koju ce otici vremenom) uspesni su u svakom polju (sportisti takodje)!!! Drzava treba da se pobrine sto pre za njihove kvalitete. Ako vec nije kasno!!! Velike su patriote!!! Pozdrav Momci!!! Sve najbolje

(недеља, 24. јун 2018, 15:05) - R.S.K_Benkovac [нерегистровани]

Bravo

Svaka vam cast momci...naklon do poda.

(недеља, 24. јун 2018, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Skidam kapu momci!

Svaka cast momci. Drzava ce najbolje pomoci inovatorima i industriji nauke ako ukine porez na dobit za IT i ostale oblasti nauke. Pametne ljude imamo, samo drzava treba da ih podrzi i da ne smeta, sto rece covek ispred mene.

(недеља, 24. јун 2018, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Ne da pomogne nego da ne smeta

Ne treba država da stane iza njih kako neko reče (to razmišljanje je zaostatak komunizma), nego da im ne smeta. Treba da olakša poslovanje investitorima koji finansiraju ovakve ljude i nove ideje, kao i da usvoji zakonske akte po ugledu USA, a koji se odnose na ovu oblast poslovanja.

(недеља, 24. јун 2018, 10:07) - Бојан [нерегистровани]

Свака част

Момци!Сада држава да стане иза њих.

(недеља, 24. јун 2018, 09:18) - Šeitan [нерегистровани]

Čestitka

Bravo za DELIJE!!!!