Да ли се дигитални системи Естоније могу применити у Србији?

Како се у Естонији отвара фирма за 18 минута и због чега кажу да само брак, развод и продаја куће нису дигитализовани? Још увек. Да ли се нешто од дигиталних система може применити у Србији? На пример у Сјеници, која нема ни једно административно седиште државних институција, већ се она налазе у шест других општина.

Отворити релативно брзо фирму у Сјеници, кажу надлежни, није проблем. Међутим, сваки проблем који настане након тога, не можете решити у Сјеници.

"Морате да идете у испоставе, експозитуре и филијале, јер ми немамо овде апсолутно никакве ингеренције и могућности да помогнемо људима", каже Едис Муминовић из Одељења за привреду и развој Сјенице.

Сјенички привредници зато не могу да искористе субвенције за запошљавање.

"У Сјеници због обимне документације многи избегавају да учествују и да на неки начин буду кандидати да могу помоћу субвенције да дају нови посао", каже Фикрет Хамидовић из предузећа "Дакс интимо".

Сјеничаци проблеме решавају на овај начин. Полиција и правосуђе у Новом Пазару. Здравство у Ужицу. Шумарство у Ивањици, водопривреда у Прибоју. Финансије у Новој Вароши, а катастар у Пријепољу. Рударство у Ресавици.

Хазбо Мујовић, председник Општине, каже да Сјеница припада формално једном, а практично у два округа.

"И то један Златиборски, а други Моравички односно Рашки округ. И ми имамо ситуацију да грађани општине Сјеница често морају да регулишу своје обавезе на распону од 200 до 300 километара", наводи Мујовић.

Дигитализација у Естонији, уштедели 800 година бирократије

Бирократија и јавни сервиси на сличан су начин функционисали и у Естонији. За две деценије од почетка дигитализације државе, уштедели су 800 година бирократије.

Индрек Оуник из e-Estonia Showroom-а наводи да је стопа употребе бирократије минимализована, јер трансакције могу бити потпуно аутоматизоване.

"Аутоматизоване су јер Влада прикупља информације дигитално, што значи да послове обављају машине, што опет значи да нема потребе за особом која ће ставити печат на документ који нам је потребан. А самим тим и чекања", каже Оуник.

Процедура отварање фирме и у осталим државама захтева огромну документацију. Не и у Естонији.

"У нашем случају све можете завршити на једном месту, потпуно дигитално у року од пар минута. Ипак, процедуру проверава званичник Владе. Читава процедура отварања фирме у Естонији не траје дуже од пар сати", наводи Оуник.

Естонци су отишли толико далеко у дигитализацији да било који грађанин света може отворити фирму и добити дигитално држављанство те земље.

До сада је забележено више од 20.000 дигиталних држављана, али и приближно 3.300 компанија које послују путем естонског дигиталног система.

Остали аутори: Душан Јемуовић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 17. јун 2018, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Problem

Kod nas je najveci problem spora administracija i sudstvo. Veliki broj zaposlenih u administraciji koji rade ne zainteresovano, sporo i ne obavestavaju stranke o svojim pravima. A sudstvo je posebna prica. Sve sto moze gradjanima ubrzati i olaksati zivot treba uvoditi.

(недеља, 17. јун 2018, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

kod nas to funkcionise u zavisnosti od interesa, na primer uzmimo "vinjete" piju vodu po Evropskim zemljama ali kod nas ne piju... ima raznih resenja koje ljudi koriste na zapadu i olaksavaju svojim stanovnicima laksi zivot...