Шта све путници треба да знају пре одласка у Грчку

Велики број туриста са децом спрема се за пут на одмор у Грчку. Да би се прешла граница, морају се имати документа о возилу и одговарајућа сагласност оба родитеља да деца могу боравити у иностранству.

Статистика показује да се несреће са трагичним последицама најчешће догоде између десет сати увече и шест часова ујутро, што ставља под знаком питања то да је због врућине безбеднија вожња ноћу.

Стручњаци упозоравају да на пут треба кренути одморан, полазак у последњи час изазива нервозу. Неко ради цео дан, а затим ноћу крене на дугу вожњу не би ли стигао на плажу пре почетка аранжмана. Ноћу је, кажу возачи, мање аутомобила на путу и нема врућине. Али тело је целе године припремано за ритам дан-ноћ, а не на ноћ-дан, тако да је већа могућност да се задрема.

Уколико водите кућног љубимца на море, и он мора имати пасош са прецизним условима о путовању животиња. И за чамце је режим превоза прецизиран.

"Исто као и са возилом, за приколице мора да власник поседује саобраћајну дозволу и важећи зелени картон, док за чамце морају да имају пловидбену дозволу коју издаје лучка капетанија", наводи Оливер Трајковић из царинске испоставе у Прешеву.

Преко границе се не може без зеленог картона. Међународна возачка дозвола није потребна у земљама у окружењу, а не траже је ни Грци. Са границе можете бити враћени ако вам пасош истиче за мање од три месеца или имате нерешени саобраћајни прекршај. Ако се нисте одазвали на позив судије за прекршаје, можете бити упућени у притвор суда који вас потражује.

Постоје и заблуде око преноса робе преко границе. Грађанин Србије може унети робу вредну до 100 евра без царине, али за њу мора имати рачун.

"Ако купите микроталасну пећницу за 70 евра у Грчкој, за то не плаћате царину у Србији", наводи службеник царине.

У Македонији не примају центе, само апоене од једног и пола евра. Бензин је 1,3, а дизел око евро. Најбоље је резервоар напунити на самој грчко-македонској граници. Кроз Македонију је завршен ауто-пут, а пуштена је и последња деоница од Демир Капије до границе.

Пут је квалитетан, има довољно одмаралишта и добро је обележен.

Возачима се саветује да децу због њихове безбедности возе у седиштима и корпама. За непоштовање тог прописа, у Грчкој је казна 100 евра.

Саветују се чешће паузе током вожње, умерено коришћење клима-уређаја. Како би се избегао непријатан шок за организам при изласку из аутомобила, саветује се да се претходно отворе прозори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво