Брнабић: Разговор с малинарима кад деблокирају магистралу

Премијерка Ана Брнабић је, коментаришући протесте малинара, рекла да је реч о проблему који се јавља из године у годину. Поручила је да ће разговарати с малинарима када буду деблокирали магистралу и додала да Влада не може да утиче на тржишну цену.

Подсетила је да је и прошле година, када је разговарала са малинарима, рекла да је потребно урадити нешто стратешки да се проблеми не би понављали сваке године.

"Ја сам увек на расплогању за разговоре. Желим да разговарам поново са малинарима, али, да будемо у потпуности јасни, никако док они блокирају магистрале", рекла је Ана Брнабић.

Навела је да не постоји никаква потреба за блокадом магистрале и да се спречава да сви остали раде свој посао.

"Да други људи могу да извозе, да други људи могу да увозе своје сировине, да други људи могу да путују, да могу да завршавају своје породичне обавезе. Дакле, не постоји ни један једини разлог", указала је премијерка.

Како је истакла, кад год су малинари тражили састанак са Владом Републике Србије, увек су га добили.

"Спремна сам за разговоре у тренутку када се буду понашали одговорно и кад буду одблокирали магистралу. Док блокирају магистралу, верујте, захтеваћу и од министра Недимовића да се не виђа са њима зато што то даје један потпуно погрешан сигнал", истиче премијерка.

Додаје да то даје сигнал да, кад год неко има неке захтеве, он оде и затвори путеве "и онда тако практично уцењујете Владу да се види са вама".

"Када буду одблокирали магистралу, сешћу да се видим са њима", поручује премијерка.

"Влада не може да утиче на цену на тржишту"

Премијерка каже да је Влада пре две недеље усвојила закључак о формирању Националног савета за малину и да су у њему и представници произвођача.

"Ми смо на прошлој седници Владе, у четвртак, усвојили меру да им дамо бесплатно ђубриво. Дакле и то смо испунили како бисмо им изашли у сусрет", каже Ана Брнабић.

Када је реч о цени на тржишту, премијерка наводи да на то Влада никако не може да утиче.

"Ако бисмо ми сада рекли – гарантујемо малинарима откупну цену од 180 динара, следеће године би сви могли да оду и да посаде малину јер би то значило да ћемо ми и даље гарантовати цену од 180 динара", каже Брнабићева.

Додаје да је то ствар понуде и потражње на тржишту.

"Ми о томе можемо да разговарамо, али не можемо да гарантујемо цену на тржишту зато што бисмо онда сутра морали да гарантујемо цену и онима који се баве узгајањем шљиве, и онима који се баве узгајањем соје, и онима који се баве узгајањем пшенице, и онима који продају папуче, и онима који продају шрафове...", додаје премијерка.

Упитала је: "Зашто онда ми не бисмо имали гарантовану цену за све што се производи у Србији?"

Напоменула је да не може да се прича о цени, а да може о свему осталом и још једном подсетила да је усвојена одлука о формирању Националног савета за малину и одлуку о бесплатном ђубриву.

Ускоро тендер за РТБ "Бор"

Брнабићева је рекла и да ће тендер за стратешког партнера за РТБ "Бор" бити расписан током јуна и додала да очекује да ће тај посао бити окончан до краја године.

"Очекујем јаку утакмицу, али пре свега да имамо јачи и стабилнији РТБ 'Бор'", рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара у том граду.

Подсетила је да Рударско-топионичарски басен у Бору запошљава 5.000 људи.

"Очекујем да ћемо имати оно што смо имали у Железари у Смедереву, много јачи комплекс у Бору који ће на бољи начин одговорити на потребе за динамичним економским развојем", рекла је председница Владе.

Навела је да РТБ "Бор" са 0,8 одсто доприноси БДП-у, али и да би могао, ако се тендер заврши у складу са очекивањима, да доприноси и додатних један одсто, односно 1,8 одсто, што је важно за економски развој.

"Надам се да ћемо задржати све људе и очекујем да тај посао завршимо до краја године и да ће то бити велики импулс за Бор и околину", рекла је Брнабићева.

"Банке ће да раде онако како судство одлучи" 

Како судство буде одлучило, тако ће и банке да раде, рекла је Ана Брнабић упитана да ли ће влада предузети неке мере, с обзиром на најаву чланова Удружења за заштиту корисника банкарских услуга да ће ступити у штрајк глађу.

Брнабићева је рекла да је то сада на правосуђу, судовима и тужилаштвима, и да су у току парнице у вези са тим.

"Све што ја могу да кажем биће протумачено као притисак. Влада поштује институције, како судство буде одлучило, тако ће и банке да раде. Ја не могу да дајем никакве изјаве у вези са тим", рекла је премијерка.

Упитана за изградњу колектора у РТБ "Бор", која је раније најављена, Брнабићева је рекла да је ове године у буџету издвојено 500 милиона динара за тај пројекат и да ће до краја године бити расписан тендер.

На питање "да ли ће мањак новца да утиче на организацију Универзијаде", Брнабићева је назначила да не постоји проблем са организацијом Универизајде и да су средства за то такмичење обезбеђена ове, а биће обезбеђена и следеће године.

"Као свака озбиљна земља, кад смо аплицирали за Универзијаду, били смо спремни да одвојимо средства и ту не постоји проблем", подвукла је она.

Кад је реч о најавама да ће Бор добити статус града, Брнабић је рекла да је влада усвојиа измене и допуне одређеног закона и предложила да Бор добије статус града, а да је то сада на скупштини.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије