Чекајући гранични прелаз код Јамене

Од распада бивше Југославије прошле су готово три деценије. Исто толико мештани Јамене у Шиду до комшија удаљених неколико километра али у Босни и Херцеговини или Хрватској стижу скелом преко Саве или обилазе 50 до 80 километара.

Село Јамена у општини Шид, омеђено је са две државне границе али без друмског прелаза. Да би стигли у суседно Црњалово у Републици Српској, уместо да путују до границе на Рачи, користе скелу на Сави. На свака два сата за карту од 60 динара, скелеџија превезе на десетине возила и људи, у време сеоске славе и до седам стотина.

"Ми имамо (границу) на Рачи, али ово нам пуно значи, то нам је близу, веже нас, Бијељина нам је близу, много нам значи, стварно, још кад бисмо имали мост", каже Николија Илић из Јамене.

На другој страни села је граница са Хрватском, где комшије раздвајају бетонски стубови. Некада су, кажу, овуда пролазили аутобуси из Београда и Новог Сада јер их преко Хрватске до Брчког дели 18 километара.

"Велико је то губљење времена, а највише нас погађа то што је село затворено, то је највећи проблем. Становништво се упола смањило, многи људи немају могућност да нешто раде, село се бави само собом, пољопривредом", каже Радивој Јовановић из Јамене.

Иницијатива месне заједнице Јамена да се што пре изгради гранични прелаз, недавно је усвојена на седници Општинског већа и Скупштине.

"Од центра, односно завршетка асфалта у насељеном месту Јамена до овог будућег граничног прелаза има 3.200 метара. Остало је да сада да се међудржавним споразумом обезбеде средства и да се овај пут уради", наводи помоћник председника општине Шид Ивица Јовић.

Са хрватске стране, приступни пут је урађен. Када инфраструктура буде завршена и са наше стране, мештанима ће вишеструко скратити пут до суседног села, јер су до сада обилазили 56 километара и гранични прелаз Батровци биће знатно растерећенији.

број коментара 0 Пошаљи коментар