Девет километара до Бачке Паланке, али и четири гранична прелаза

За многе Дунав је једна од најлепших река, али за мештане насеља Нештин и Визић деценијама је невоља. Од њихове општине Бачке Паланке дели их само девет километара, али и четири граничка прелаза – по два у Србији и Хрватској. Све би било краће и без пасоша када би Србија направила мост преко Дунава између Нештина и Бачке Паланке.

Где год да крену – граница. С једне стране Дунав, с друге Хрватска. После година чекања изгубила се нада да ће бити изграђен мост којим би без граница стизали до своје општине, Бачке Паланке.

Мештани кажу да им треба доста времена да дођу на посао и да се врате, истичући да им то отежава живот. "Двоје деце путују у школу аутобусом свакодневно, општина је изашла у сусрет плаћа карту до осмог разреда, а средњу школу карту плаћамо ми из свог џепа", жали се један Нештинац.

Кад је Хрватска ушла у Унију стигла су и нова погранична правила – мештани не могу да преносе воће и поврће које производе, а и пасоши се брзо потроше.

"Тај пасош мени, а сваког другог дана путујем, траје негде око седам, осам месеци. Када би се стално печатирало и оверавало, верујем да тај пасош не би издржао ни три, четири месеца, каже Зоран Николић, председник месне заједнице Нештин.

Општина Бачка Паланка је, кажу, урадила све што је до ње.

Председник Скупштине општине Бачка Паланка Мита Лачански напомиње да је локална скупштина својим одлукама донела сва документа и план детаљне регулације и све оно што прати један такав државни пројекат. "Надамо се да ће Република Србија и Влада имати слуха да се релизује изградња тог моста", додаје Лачански.

Директор Јавног предузећа "Стандард" Мирослав Сичевић напомиње да локална самоуправа нити има средстава нити може да финансира изградњу моста. "Немамо ни имовинско-правних могућности, тако да је све на држави", поручује Сичевић.

Док се чека решење, мештани Нештина имају два избора – до Бачке Паланке само са пасошем или стотинак километара дужим путем преко Новог Сада.

Постоји и пречица – до Беочина, а онда старим путем до Дунава где их чека скела.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво