Трансплантација, претпостављена сагласност – сигнал хуманости

У Скупштину Србије стигла су два нова предлога закона – о ћелијама и ткивима и Предлог закона о трансплантацији органа. Закон би требало да обезбеди све што је неопходно за транспарентност, поверљивост података као и да орган стигне до пацијента коме је најнеопходнији, рекао је за РТС кардиохирург Светозар Путник.

Највећу пажњу и реакцију јавности изазвала је могућност да сви будемо потенцијални донори.

"Полемике трају када је реч о трансплаnтацији солидних органа пуних 50 година колико се оне и изводе у свету. Не треба да одемо много далеко, него да погледамо земље у региону или друге европске земље које су те законе донеле о такозваној претпостављеној сагласности што је резултовало једним значајним побољшањем, рекао бих, стандардне терапијске опције а то је трансплантација свих солидних органа", сматра Путник.

Земље попут Хрватске и Шпаније, које су донеле такав закон, удесетостручиле су број интервенција и готово се приближили потребама свог становништва за органима.

"Наравно да је немогуће покрити све болеснике којима је потребна трансплантација јетре, срца или бубрега чак и у тим земљама", каже Путник.

Много је предрасуда и недоумица које прате трансплантацију, а у овом тренутку не зна се ни да ли ће сви посланици гласти за овакав закон.

"Не видим разлог да имамо неке велике дилеме јер је закон сигнал да је ово друштво спремно да покаже тај највиши степен хуманости и сигнал грађанима да је друштво спремно да прихвати нешто што је нормалан терапијски поступак свуда у свету. Суштински ви и у тој претпостављеној сагласности имате и даље разговор са породицом и нико им не укида евентуалну забрану узимања органа. Суштински се ништа не мења осим сигнала да смо ми као друштво спремни за ту најхуманију интервенцију", објашњава Путник.

Трансплатација је терапијска опција за најтеже болеснике, по правилу за младе људе, којима се на тај начин продужава живот и омогућава квалитет живота и ту не би требало да постоје било какве дилеме, сматра доктор Путник.

У трансплантацији, посебно такозваној мултиорганској када се током једне ноћи или дану збрињава више болесника, укључено је преко сто људи и због тога не може бити транспарентније медицинске процедуре.

"Имамо транспарентне листе чекања и орган ће добити онај коме је орган најпотребнији. Знају се критеријуми за хитност код таквих болесника", рекао је за РТС кардиохирург Светозар Путник.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 27. мај 2018, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Здравство

Сви смо једнаки а неко је "једнакији" од других. Здравство се комплетно показало као нетранспарентно. До услуге је тешко доћи. Пуно пара одлази за фармацеутске концерне а пацијент скоро да нема никаквог избора сем да га присилно вакцинишу.

(недеља, 27. мај 2018, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Да се не правимо мало блесави?

"Имамо транспарентне листе чекања и орган ће добити онај коме је орган најпотребнији. Знају се критеријуми за хитност код таквих болесника", рекао је за РТС кардиохирург Светозар Путник. Морам да питам уваженог доктора да ли он прима пацијенте искључиво по списковима и дигиталном заказивању или прими понеког и понекад онако преко реда? Или како раде његове колеге? Списак је списак али има људи којима списак ништа не значи, и за које важе она друга правила.