Прослава Дана полиције – дефилеи, егзерцир, показна вежба...

Централном прославом испред Народне Скупштине, али и бројним манифестацијама и дефилеима широм Србије обележен је Дан полиције. Председник Александар Вучић, који је присуствовао централној церемонији, најавио је веће плате за припаднике Министарства унутрашњих послова. Након егзерцира Жандармерије изведена је показна вежба, а уследио је свечани дефиле пешачких формација, полицијских службеника и ешалона службених возила. Најбољима уручене медаље. Прослава завршена концертом на Калемегданској променади.

20.30 – Прослава се завршава концертом полицијских оркестара МУП-а Србије, Пољске и Мађарске, као и познатих домаћих певача на Калемегданској променади. 

15.00 – Дан полиције обележен је и на Тргу слободе у Новом Саду. Жандармерија је извела показну вежбу.

13.10 – Након егзерцира припадника Жандармерије, јединице за обезбеђење МУП-а Србије извеле су показну вежбу. Приказани су опрема и возила која МУП поседује, после чега је централна манифестација завршена.

12.20 – Председник Србије Александар Вучић је припадницима МУП-а честитао Дан полиције. Дугујемо вам сваки миран дан и безбрижну ноћ, рекао је Вучић. 

12.05 – Обраћајући се окупљенима, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да је поносан на све момке и девојке у плавој униформи, на рад свих припадника МУП-а који су тимским радом постигли врло добре и одличне резултате.  

12.00 - Предајом рапорта председнику Александру Вучићу почела централна манифестација испред Скупштине Србије.  

10.40 – Обележава се и слава Министарства унутрашњих послова – Света Тројица. У кабинету министра полиције ломљен је славски колач. Положени су венци на спомен-плочу првом министру српске полиције војводи Јакову Ненадовићу и на спомен-обележје на Чукур чесми у Београду.

09.40 - Свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије, Мађарске и Пољске кроз Кнез Михаилову улицу, почело обележавање Дана МУП-а и Дана полиције.

Централна манифестација поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције одржана је испред Дома Народне скупштине Републике Србије на Тргу Николе Пашића.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да је српска полиција доказала да је гарант стабилности и безбедности и нагласио да се чувари реда свакодневно боре са организованим криминалом те да на нашој територији не постоји ниједна озбиљна криминална група која може да угрози државу, нити криминалац који не стрепи од привођења лицу правде.

Стефановић је истакао да МУП води одлучну борбу против свих врста криминала и да је поносан на рад припадника тог министарства који су заједничким радом, јединством и колегијалношћу постигли одличне резултате.

Изразио је захвалност и онима у редовима полиције које грађани неће препознати да су чувари реда, а који напорно раде да бисмо били безбедни. 

На крају говора, Стефановић се захвалио полицији што је "штит своје државе" и што поносно носе боје своје земље на униформи. 

Манифестацији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић и чланови владе, а присутан је био и председник Републике Српске Милорад Додик.  

Манифестација је почела предајом рапорта генерала полиције Зорана Алигрудића председнику Републике, који је на прославу дошао у пратњи министра Стефановића, а затим су извршили смотру јединица.

Изведен је егзерцир Жандармерије и приказана показна вежба јединица за обезбеђење МУП-а, након које је уследио свечани дефиле пешачких формација, полицијских службеника и ешалона службених возила.

Претходно су кроз Кнез Михаилову улицу продефиловале чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије, Мађарске и Пољске.

Традиционални дефиле, који се годинама уназад одржава у склопу обележавања Дана МУП-а, изазвао је велику пажњу како најмлађих, тако и старијих суграђана, а посебан утисак оставио је наступ полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Србије, али и њихових колега из иностранства. 

У Пионирском парку, на Тргу Николе Пашића и платоу испред Скупштине града Београда грађани су имали прилику да се упознају са вештинама полицијских службеника и опремом коју користе у раду, а програм је посебно био прилагођен најмлађима који су били одушевљени хеликоптером постављеним на Тргу Николе Пашића. 

Малишани су имали прилику да се сликају са полицајцима, али и са макетом полицајца, да боје и цртају, на импровизованом пешачком прелазу уче како да безбедно прелазе улицу, а у фонтани на Тргу Николе Пашића ватрогасци су децу уз употребу сигурносних прслука и шлемова превозили рафтинг чамцима.

Велику пажњу малишана привукла је ватрогасна пена, као и пењање на вештачку стену уз помоћ припадника Специјалне антитерористичке јединице. 

Најбољима у МУП-у уручене медаље

Поводом обележавања Дана МУП-а и Дана полиције, председник Србије Александар Вучић уручио је златне медаље - за храброст Радославу Лазовићу из Полицијске управе за град Београд, за заслуге Слободану Миленковићу из Полицијске управе за град Београд и за посвећеност служби Дарку Луковићу из Управе криминалистичке полиције.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уручио је сребрне медаље - за храброст Саши Марашевићу из Полицијске управе у Крагујевцу, за заслуге Ђуру Мандићу начелнику Полицијске управе Сремска Митровица, а за посвећеност служби Предрагу Станковићу из Полицијске управе за град Београд. 

На свечаности испред Дома Народне скупштине, директор полиције Владимир Ребић уручио је бронзане медеље - за храброст Владимиру Обрадовићу из Ватрогасно-спасилачке бригаде, за заслуге Бобану Милинковићу из Управе саобраћајне полиције и за посвећеност служби Соњи Цветковић из Управе граничне полиције. 

Ребић: Безбедност на значајно вишем нивоу

Гостујући у Дневнику РТС-а, директор полиције Владимир Ребић је рекао да полиција има разлога да слави свој дан, а грађани имају разлога да се радују, јер је безбедност на значајно вишем нивоу него претходних година. 

"Последњих година остварени су значајни резултати на сузбијању криминала, трговине дрогом а смањен је и број убистава. Значајно је сузбијена и сива економија а када је реч о саобраћају имамо најмањи број погинулих у односу на претходне године", рекао је Ребић.

Колико је овај посао тежак и ризичан говори податак да је у 2016. години било преко хиљаду напада на службенике полиције.

"Ми кроз опрему и на друге начине покушавамо да олакшамо њихов свакодневни рад и да га учинимо што безбеднијим. У сарадњи са Министарством правде формирана је и радна група која треба да предложи измене закона које би довеле до пооштравања санкција када је реч о нападу на припаднике полиције", нагласио је Ребић. 

Прослава Дана МУП-а и Дана полиције завршена је вечерас на Калемегданској променади концертом полицијских оркестара министарстава унутрашњих послова Србије, Пољске и Мађарске, као и познатих домаћих певача.

Због прославе, од синоћ до данас у 15 сати био је затворен велики део центра Београда. 

Дан МУП-а и Дан полиције обележавају се у сећање на 1862. годину када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у догађају код Чукур чесме у Београду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво