Клик за треће доба – пројекат међугенерацијске сарадње

Никад није касно за учење, па ни за нове технологије. Полазници курса рачунара старији суграђани из градских геронтолошких центара и студенти који су их обучавали вечерас су обележили завршетак обуке. Пројекат назван Међугенерацијска сарадња организован је на иницијативу премијерке Ане Брнабић са циљем да се најстарија генерација обучи за самостални рад на рачунару на основном или напредном нивоу.

Млади су учили најстарије о рачунарима, а остали су задивљени бојама живота које су добили заузврат. Неке даме из хора могу да им буду и прабаке. У задатку ко ће први послати мејл или се укључити на скајп такмичили су се Горан и Зора. Ко је победио није ни важно јер је основе рачунарства до сада савладало више од 100 пензионера.

"Проширила сам знање, научила да користим фејсбук који нисам користила раније, сад рецимо играм бриџ на тој друштвеној мрежи", наводи Зора Ракочевић, полазница курса рачунара.

Најстарије су на рачунарима обучавали студенти ФОН-а и андрагогије Филозофског факултета, који су изнели цео пројекат.

"Студенти су са једним прелепим ентузијазмом приступали целој обуци. Апсолутно је све протекло у савршеном ред,у и оно што ми имамо као резултат су – презадовољни и корисници и студенти", објашњава Невена Николић, координаторка пројекта.

Вукашин Гроздић из кабинета председнице Владе наводи да је ово био први циклус и да ће се са овом праксом наставити и ван Београда.

"Имали смо овај први циклус да заправо видимо како то изгледа у пракси и да ли можемо да повећамо обухват људи са којима ћемо радити, и дефинитивно можемо. Ово ће ући као стручна пракса студентима, постаће део добре сарадње и сигурно ћемо ширити ово ширити и ван Београда, објашњава Гроздић.

Крај обуке увеличала је и група "Супербаке", спремна да знање о колачима мења за обуку на рачунарима.

Једномесечни курс завршен је незаборавним концертом, јер рачунари најстаријима служе за дружење и забаву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара