Ирени Мишовић награда "Дуга": Подржала сам своје дете

Модној уредници и новинарки Ирени Мишовић свечано је уручена овогодишња награда "Дуга" за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у последњих годину дана.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић уручила је награду Ирени Мишовић, која је у сузама захвалила на признању, истичући да је подржала своје дете онако како би сваки родитељ то требало да чини.

"Децу не треба одбацивати. Знам да има много родитеља који размишљају као ја и који су заслужили ово признање, али немају додира са медијима и зато желим да и у њихово име примим ову награду", рекла је Мишовићева у емотивном обраћању.

У образложењу жирија наводи се да је шеста добитница награде афирмативним ставовима изреченим у бројним медијима, а поводом истополног венчања своје ћерке, несумњиво допринела ширењу толеранције у друштву према ЛГБТ особама.

"Тиме је послала снажну поруку свим родитељима чија су деца другачије сексуалне оријентације о потреби за много већим степеном прихватања и разумевања својих најближих што у Србији често није случај", образложио је жири своју одлуку на данашњој свечаности у Старом двору.

Међу номинованима за награду у најјужем кругу ове године су били и глумац Стефан Бузуровић, драмски писац Душан Јанковић, редитељ Стеван Бодружа и КЦ Град.

Додели награде "Дуга", коју је 2013. установила Геј стрејт алијанса, присуствовали су и амбасадор Велике Британије Денис Киф и шеф делегације Савета Европе у Србији Тим Картрајт.

Међу досадашњим добитницима признања су председница Владе Ана Брнабић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шефица Преговарачког тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар