Свечано у Сремским Карловцима – 170 година од Мајске скупштине

Данас се обележава 170 година од Мајске скупштине – једног од најзначајнијих датума у историји Војводине. Тада је у Сремским Карловцима донета одлука да се оснује Српска Војво-довина и да се Срби прогласе за независан и политички слободан народ у Аустроугарској. У Саборној цркви у Сремским Карловцима, патријарх Иринеј служиће свету литургију, а након свечане седнице Покрајинске владе, у подне ће бити одржана и свечана академија у Карловачкој гимназији, уз директан пренос на Другом програму РТС-а.

Са прогласом у рукама, у Карловцима се окупило између шест и осам хиљада Срба, чије одлуке ће постати њихов будући политички програм. Утврђене су границе Српског Војводства, Јосип Рајачић проглашен је за српског патријарха, а Стеван Шупљикац за војводу.

"Мајска скупштина се збила као резултат политичких дешавања која су потресла целу Европу 1848. године. Европа је још живела у стегама феудализма и људи су тражили слободу и политичка права", каже директор Архива Новог Сада, историчар Петар Ђурђев.

Ове идеале, и то за све народности које су живеле у Војводству, уградили су у Устав Војводовине српске.

"Тада су први пут јасно дефинисана и објављена настојања Срба за аутономијом", истиче председник Владе АП Војводине Игор Мировић.

Одлуке на Мајској скупштини Срби доносе у тренутку када Угарска, под вођством револуционара Лајоша Кошута пропагира снажење националног идентитета Мађара.

"Жеља да се изгради једна другачија Мађарска, која ће под идејом државног, политичког народа наметнути мађарски идентитет свим осталим народностима у жељи да се очува територијална целовитост и, са друге стране, Срби који себе перципирају као ослободиоце Јужне Угарске, као народ који је поднео највеће људске и имовинске жртве у борби против Османске империје и у крви стечене привилегије нису желели да дају", објашњава Ђурђев.

Веома брзо долази до жестоких сукоба Срба, уз помоћ добровољаца из Кнежевине Србије и Мађара. Иако су однели неколико значајних победа, Срби, поред тога што остају без независности и политичке слободе губе и велики број становника.

Али губе и свој центар – Нови Сад, када Мађари са тврђаве разарају две трећине Новог Сада највише у његовој историји.

Сукоб је прекинула Русија, која је на позив Бечког двора потукла Мађаре, а аустријски цар Фрањо Јосиф, Патентом из 1849. проглашава Српску Војводину и Тамишки Банат и ставља тачку на српско пролеће у Аустроугарској.

"Може се слободно рећи оно што је писано у историји, да је оно чиме су Мађари били кажњени – Срби су били награђени, то јест да нико није добио ништа", прича Ђурђев.

Недавно је симболично у сва три дела Војводине завршена јавна расправа и датум када се присајединила Србији биће проглашен за њен Дан, а посебно ће се обележавати и Мајска скупштина.

"У тој општој деконструкцији у време комунизма није се баш могло говорити о овим датумима, осим у уским научним круговима. Чини ми се да се на овај начин враћамо коренима", указује Мировић.

У дворишту Архива Војводине гради се музеј Присаједињења, који ће бити отворен 25. новембра, на 100 година од овог догађаја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара