Како ће изгледати прва "зелена зграда" у Србији

На београдском Зеленом венцу припрема се градња прве "зелене зграде" у Србији. Немачки инвеститор "Штатверк", који у тај пројекат улаже 30 милиона евра, представио је идејно решење. Тај зелени комплекс уједно ће бити и балкански Еко-центар.

На Зеленом венцу оживеће "планина". Тако је бар замислио кретивни тим српских архитеката – 5.368 квадратних метара сивих фасада и крова, бивше згрде Беобанке, прекриће зеленило. А биљке су, кажу, већ тестиране.

"Оне ће у оквиру пројекта бити постављене у зависности од страна света, због осунчања јер биљке не подносе једнако добро осунчане и неосунчане делове објекта. Поред тога биће позициониране по висини објекта у односу на њихову отпорност на ветар", наводи архитекткиња Сара Петровић.

Зелена зрада је и потпуно технолошки иновативна и енергетски ефикасна.

"Ово решење подразумева коришћење обновљивих извора енергије и смањивање потрошње енергије и не само у експлоатацији већ и у изградњи објекта. Конзоле које су предвиђене на идејном решењу служе као биоклиматска баријера између спољног и унутрашњег простора", објашњава архитекта др Миодраг Грбић.

Цео зелени комплекс имаће 30.000 квадратних метара. Поред пословног простора, биће и хотел и јавна гаража.

Зелена зграда у центру српске престонице је и Еко-центар за Балкан, који је намењен првенствено младим научницима, али и свим другим који се баве истраживањем у области екологије и енергетске ефикасности.

Немачки инвеститор од овог месеца прибавља дозволе за градњу, а већ је тражио да купи и зграде ЕПС-а и Пореске управе.

"Ми бисмо желели да прво објединимо архитектонску целину са суседна два објекта како је и било у иницијалном пројекту 'Енергопројекта' када је ову зграду 60-их година пројектовао за сопствене потребе", наводи Тамара Марковић, сарадница за односе са јавношћу у компанији "Штатворк".

Зелени солитер имаће 13 спратова, а на крову је планиран видиковац за панорамско разгледање Београда, који ће бити отворен за све посетиоце.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 11. мај 2018, 14:26) - Djole [нерегистровани]

Srbija

o cemu ovi pricaju? Da li je ovo Srbija? Opet nesto sto nema veza sa realnoscu!

(петак, 11. мај 2018, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Svaka cast! Ovo je bez ikakve sumnje buducnost gradova na zemlji ako necemo da po gradovima hodamo sa gas maskama. A usput ce ovakva zgrada biti nesto sto ce privlaciti turiste kod nas.

(петак, 11. мај 2018, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

bube

samo će stanovnici te zgrade imati više problema sa insektima i bubama

(петак, 11. мај 2018, 13:22) - Jovica [нерегистровани]

Vec vidjeno

Upravna zgrada prodaje zelenila nedaleko od Eindhovena je uradjena u slicnom stilu. Dobra ideja, pomislih, ide jedno uz drugo. Obicno pokupimo neku ideju sa zapada i forsiramo. Imam vec neku predstavu kako ce na kraju da izgleda u praksi.

(петак, 11. мај 2018, 12:50) - Neša [нерегистровани]

Ah...

Nema od zelenila ništa, cilj je kupiti državne zgrade za mali novac.

(петак, 11. мај 2018, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Konacno

Za pohvalu i svaka cast.
Nadam se jos vecoj i boljoj saradnji sa Nemackom.
Uredjenom zemljom sa vrednim i cistim narodom koji brinu o svojoj okolini.