Како ће изгледати прва "зелена зграда" у Србији

На београдском Зеленом венцу припрема се градња прве "зелене зграде" у Србији. Немачки инвеститор "Штатверк", који у тај пројекат улаже 30 милиона евра, представио је идејно решење. Тај зелени комплекс уједно ће бити и балкански Еко-центар.

На Зеленом венцу оживеће "планина". Тако је бар замислио кретивни тим српских архитеката – 5.368 квадратних метара сивих фасада и крова, бивше згрде Беобанке, прекриће зеленило. А биљке су, кажу, већ тестиране.

"Оне ће у оквиру пројекта бити постављене у зависности од страна света, због осунчања јер биљке не подносе једнако добро осунчане и неосунчане делове објекта. Поред тога биће позициониране по висини објекта у односу на њихову отпорност на ветар", наводи архитекткиња Сара Петровић.

Зелена зрада је и потпуно технолошки иновативна и енергетски ефикасна.

"Ово решење подразумева коришћење обновљивих извора енергије и смањивање потрошње енергије и не само у експлоатацији већ и у изградњи објекта. Конзоле које су предвиђене на идејном решењу служе као биоклиматска баријера између спољног и унутрашњег простора", објашњава архитекта др Миодраг Грбић.

Цео зелени комплекс имаће 30.000 квадратних метара. Поред пословног простора, биће и хотел и јавна гаража.

Зелена зграда у центру српске престонице је и Еко-центар за Балкан, који је намењен првенствено младим научницима, али и свим другим који се баве истраживањем у области екологије и енергетске ефикасности.

Немачки инвеститор од овог месеца прибавља дозволе за градњу, а већ је тражио да купи и зграде ЕПС-а и Пореске управе.

"Ми бисмо желели да прво објединимо архитектонску целину са суседна два објекта како је и било у иницијалном пројекту 'Енергопројекта' када је ову зграду 60-их година пројектовао за сопствене потребе", наводи Тамара Марковић, сарадница за односе са јавношћу у компанији "Штатворк".

Зелени солитер имаће 13 спратова, а на крову је планиран видиковац за панорамско разгледање Београда, који ће бити отворен за све посетиоце.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво