Забрана физичког кажњавања деце поделила и јавност и струку

Статистика показује да се само 19,6 одсто деце у Србији васпитава ненасилним методама. Комитет Уједињених нација за права детета упутио је Србији 41 препоруку, међу којима је и забрана телесног кажњавања деце. Усвајање нових закона и успостављања институције омбудсмана за права детета, као и системски надзор, најбољи су начин спровођења ове препоруке, кажу у Министарству за рад.

"Батина је из раја изашла" – одавно је омиљена васпитна метода у Србији. Батине, понека ћушка или шамар, дуго су били лек за све: непослушност, недолично понашање или лоше оцене у школи. Ускоро ће их, према препорукама Уједињених нација, заменити нове методе.

"Полазимо од тога да треба експлицитно забранити физичко кажњавање деце. Међутим, не уводим ту правну норму као репресивну правну норму према родитељима који ће се због нечега кажњавати и уколико употребе физичку силу, то смо дефинисали као развојну правну норму где у први план долази обавеза државе да помогне родитељима у примени одређених неваспитних метода васпитања", објашњава Драган Вулевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Забрана физичког кажњавања деце поделила је не само јавност него и психологе. Једни сматрају да држава и закон не смеју да прописују правила васпитавања деце, а други да физичко кажњавање нема васпитну вредност. 

"Разликују се и родитељи и деца, а разликују се и васпитне ситуације. Тешко је увек наћи добро решење и добро одмерити васпитни поступак, а једно од њих је и казна, за сваку ситуацију. То је један ход по танкој жици и нешто у чему родитељи праве и грешке, али је врло важно на који начин после излазе на крај са тим грешкама", напомиње психолог Ивана Оролицки.

"Казнене мере професора благе" 

Криза васпитања у породици, преноси се и у школу. Искуство показује да казнене мере које наставници и професори смеју да примењују, и сами ученици сматрају, благим и неделотворним. 

"Мисле да те мере нису ефикасне, јер су благе, а благе су јер су то углавном неки укори, симболичне казне. А једина права и конкретна казна од које деца некако и страхују јесте смањена оцена из владања", каже Оролицки. 

Забраном физичког кажњавања смањио би се степен насиља, најпре у породици, а затим и друштву.  

"Телесним кажњавањем се крше права детета на потпуни и правилни развој, на поштовање физичког интегритета и људског достојанства и једнакост пред законом. Ако није дозвољено да телесно кажњавамо одраслу особу, не би требало да кажњавамо ни дете телесно", сматра Сања Зрнић из пи-ар Центра за права детета.

Физичко кажњавање деце није допуштено ни у земљама у окружењу, а ову забрану прихватила је и већина земаља у свету. Иако истраживања показују да чак 93 одсто родитеља у Србији сматра да физичко кажњавање није потребно примењивати у васпитању деце, око 43 одсто малишана ипак је доживело такав вид казне.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво