Ђукић Дејановић: Циљ да подстакнемо рађање трећег и четвртог детета

Министарка без портфеља задужена за демографију и популацину политику Славица Ђукић Дејановић наводи да је финансијска помоћ породицама са децом која је предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, усмерена на подстицај рађања трећег и четвртог детета.

Славица Ђукић Дејановић је нагласила да данас 52 одсто жена има једно дете, 40 одсто двоје деце и само осам одсто троје и више деце.

Жене у Србији у просеку данас рађају 1,46 деце, а основни циљ је да се повећа на 1,85.

Закон о финансијској подршци породицама са децом предвидео је да за свако прво дете мајке добију по 100.000 динара и почеће да се примењује од 1. јула.

Стратегија подстицања рађања предвидела је да за свако друге дете мајке две године добијају по 10.000 динара, за треће 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара наредних 19 година.

На замерке зашто се стимулише рађање само четворо деце, Ђукић Дејановић каже да је препорука Светске здравствене организације да је за здравље мајке и детета лимит четворо деце.

Министарка задужена за демографију и популациoну политику је на седници Сталне конференције градoва и општина позвала локалне самоуправе да буџетима предвиде да породице које имају троје деце и роде им се близанци обезбеде иста права за обa детета.

Стратегија је предвидела да ће четврто дете имати од државе 18.000 динара наредних 10 година, али да локална самоуправа обезбеди иста средства и за пето јер ће таквих примера бити мало.

"Србија једна од пет најстаријих земаља у Европи"

Ђукић Дејановић подсећа да је прошле године рођено 65.000 беба што је на нивоу 2016. године када је рођено најмање беба у последњих 100 година.

У 2017. години умрло је 104.000 људи, те уколико се такав тренд настави, Србија би могла да дође у позицију да за неколико деценија има само 3,5 милиона становника.

"Просечна старост становника у Србији је око 43 године, што нас сврстава у једну од пет најстаријих земаља у Европи", појаснила је министарка.

Подсећа да је прошле године за пројекте подстицања рађања 15 општина добило 130 милиона динара.

Буџетом је за ову годину, како је рекла, предвиђено 566 милиона динара, те ће предност у добијању средстава имати пројекти у којима учествује више општина у циљу подстицања рађања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 27. мар 2018, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Čekajući Godoa...

Podstaknite da radi naša privreda, da mladi mogu da se zaposle i žive od svog rada, da imaju šansu da reše stambeno pitanje, da osnovni uslov za zaposlenje mlade žene bude stručnost i sposobnost, a ne da li "planira rađanje", da poslodavci ne ucenjuju već zapošljavaju.
Kada se to desi, u Srbiji će se za razliku od danas normalno živeti i doći će do povećanja broja novorođene dece.