Отворена суботичка синагога – друга по величини у Европи

Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су у Суботици реконструисану синагогу. Вучић је рекао да ће она бити кућа молитве, учења и окупљања. Овај дан ће бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету – лик сарадње и међусобне толеранције, поручио је Орбан.

Александар Вучић је на отварању обновљене суботичке синагоге посебно захвалио мађарском премијеру Виктору Орбану, без чије помоћи, како је навео, не би било оваквог "прелепог сакралног објекта који делује нестварно".

"Синагога, друга по величини у Европи након будимпештанске, засијала је како заслужује. На обнови смо радили заједно и напорима и средствима и зато посебно хвала Орбану, без чије подршке и учешћа ова синагога не би овако сијала", рекао је Вучић. 

Радови су, како је рекао, повезали не само Јевреје с православцима, католицима и протестантима већ и владе двеју земља, али и међународне институције, приближили људе...

"Срећан сам што Суботичани имају нову–стару кућу лепшу него икада пре, али сам срећан и што ће овамо сви други долазити. То ће бити и културно стециште и туристи ће долазити из Србије и Европе, јер су овакви објекти ретки".

Приметивши да је и Орбан говорио о истим вредностима, српски председник је рекао да су то вредности које негујемо заједно, те да нас овакво културно наслеђе спаја и да је сигуран да ћемо умети да заједно и убудуће обновимо "оно што смо неретко уништавали и да подижемо мостове које смо не зна се због чега успевали да срушимо".

Суботичка синагога један је од најбољих примера све успешније сарадње Србије и Мађарске, оценио је Вучић и додао да ће "ово бити кућа молитве, учења, окупљања".

Подсетио је да било потребно много времена да би синагога била обновљена, те да то не би ни било могуће без заједничких напора и заједничког рада.

Обично, приметио је, народи и њихова руководства имају да другима нешто замере, па су тако, каже, и њему често долазили људи да кажу како Орбан хоће да помогне, али само мађарској заједници...

"А ја сам говорио, хвала му, јер тиме помаже и свакоме у Србији и молио сам га да помаже још више и да с таквом помоћи настави", казао је Вучић.

Суботичка синагога постаће један од симбола наше земље, али и симбола толеранције, разумевања, рекао је Вучић.

"Могли су и Мађари и Виктор (Орбан) нама Србима да нађу безброј замерки, могли су да улазе у сукобе, као да смо их мало имали, али он је желео да изградимо најбоље могуће односе и зато могу сада да потврдим да имамо најбоље односе у историји Срба и Мађара и најбоље односе између две земље."

Подижући изнова овај споменик, показујемо однос према прошлости, али и према будућности, показујемо колико смо близу Европе и колико желимо да будемо њен део, рекао је Вучић, додао да ће све што нам синагога буде дала бити подсетник на оно што можемо заједно, а Суботичанима пожелео да им она увек буде пуна за молитву, учење и окупљање.

Орбан: Обнова синагоге шаље поруку толеранције

Премијер Мађарске Виктор Орбан је рекао да ће овај дан бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету – лик сарадње и међусобне толеранције.

Како је навео, синагоги је враћан сјај, а јеврејској заједници дуг за велики допринос развоју Европе и света.

Навео је да је српску и мађарску владу спојило поштовање према јеврејском народу, као и да је синагога окретање према будућности у којој Јевреји, Срби и Мађари живе заједно.

"Срби и Мађари већ живе заједно у Суботици, а данас шаљемо поруку да је ово Европа у којој желимо да живимо – у миру и безбедности сви заједно", рекао је Орбан.

Истакао је да сви народи Европе живе на темељима јеврејске и хришћанске вере и да и даље желе да живе у Европи у којој постоји слобода вере, нације и језика.

Орбан је рекао да у свету и даље постоје места где су људи прогањани и где се не обнавља већ се руши, али и истакао да је поносан на верску традицију Европе, која гаји толеранцију.

Орбан је навео да је мађарска влада определила десет милијарди форинти за програм обнове синагога широм Европе и додао да, након Другог светског рата и периода комунизма, Мађарска сматра да је обавеза свих да омогуће да хришћани и Јевреји живе слободно.

"Централна Европа има само један пут, а то је Европа која се држи хришћанске и јеврејске заједнице. Мислимо да је Србија требало одавно да буде са нама у ЕУ и желимо јој много успеха на том путу", истакао је Орбан.

Присутнима је пожелео да синагогу "испуне животом" и да она буде место где ће се још вековима људи сусретати и молити.

Свечаности отварања синагоге требало је да присуствује и председник Владе Израела Бенјамин Нетанјаху, али, будући да је био спречен из оправданих разлога, упутио је писмо председнику Вучићу у коме наводи да обнова синагоге представља одавање почасти "живој јеврејској заједници у Суботици".

По доласку у Суботицу, председник Србије је испред синагоге разговарао са грађанима и са представницима јеврејске заједнице.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош рекао је за Танјуг да је ово први пут од 1945. године па до данас да је урађена обнова овако значајног јеврејског храма у Србији, те да то показује јеврејској заједници да представља важан фактор у друштву.

"Оно што је битно јесте да јеврејска заједница у Србији на овај начин потврђује своје присуство овде. Посебан однос Владе Србије и мађарске владе указује на то да се јеврејска заједница на овом простору уважава и представља један од битних фактора у друштву у смислу односа према мањинама, односно мањинских народа у Србији", рекао је Сабадош.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво