Ромска женска мрежа: Више од 50 одсто Ромкиња се уда пре 18 године

Како би скренуле пажњу на склапање малолетничких бракова који представљају кршење права деце и жена, активисткиње Ромске женске мреже прошетале су Кнез Михаиловом улицом.

Славица Васић из Ромског женског центра "Бибија" каже да се више од 50 одсто Ромкиња удаје пре него што напуне 18 година и сматра да се држава не ангажује довољно у решавању тог проблема.

"До сада се увек говорило, то је ромска традиција и то нећемо да дирамо. То није ромска традиција, то је проблем друштва. Ако било које дете не дође у школу треба да се запитамо зашто га нема", истакла је Васићева.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је свака друга притужба за дискриминацију по основу националности подигнута од стране Рома, а притужбе се углавном односе на поступак запошљавања, остваривање социјалних и здраствених права и атмосферу на послу.

"Годинама су припадници ромске националне мањине у самом врху када говоримо о дискриминацији, ми о томе стално обавештавамо Скупштину и друге органе. Проценат поступања по нашим препорукама је између 80 и 90 одсто", рекла је Јанковић и додала да су за проблеме малолетничких бракова задужене пре свега институције социјалне заштите.

Када је у питању њихов рад, каже Јанковић, од кључне важности је да се одлуке доносе без ослањања на стереотипе.

"Сваки конкретан случај мора да се решава узимајући у обзир околности само из тог случаја", истиче Јанковићева.

Шетња је део је кампање "Ромкиње имају људска права" која се спроводи у оквиру кампање ''Месец ромског женског активизма'' која траје од 8. марта до 8. априла када се обележава Међународни дан Рома и Ромкиња.

У шетњи од Трга Републике до Калемегдана учествовали су и директор Уницефа у Србији Мишел Сен Ло, заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић, као и представници и представнице више организација цивилног друштва које се баве заштитом људских права, наводи се у саопштењу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи