За треће и четврто дете 10 година 30.000 месечно од државе

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Влада Србије је, каже, донела стратегију и мере за подстицај популационе политике.

Поред осталиох мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године.

За треће дете добијаће се 12.000 динара месечно у току десет година, а за четвтро 18.000 динара за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више. Све мере се односе на децу рођену од 1. јануара 2018. године.

"Ако не учинимо ништа с наталитетом завршили смо као нација"

Председник је рекао да је демографска слика Србије поражавајућа и да се мора смањити негативан природни прираштај, а да је он јуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику.

Србија, рекао је, тренутно има 6.995.808 становника, а да ће, ако се овакви негативни трендови наставе, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника.

Вучић је рекао да као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, да "немамо децу и немамо будућност".

На ванредној прес конференцији посвећеној тој теми Вучић је рекао да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

"Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал", рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Како је рекао, урађен је упоредни приказ и анализе неких централних делова Србије и КиМ, истакавши да је по броју становника "једно Подујево као наша Топлица".

Навео је и пример Смедерева и Урошевца, где се такође види разлика у броју становника у овим местима, као и у броју рођених и умрлих.

"Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде набоље, али има оних људи који говоре да није време за то", каже Вучић.

"Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем", рекао је Вучић.

"Кључан број рођене деце"

Кључни проблем Србије је број новорођене деце и ако проблем наталитета не обрадимо одмах и на другачији начин изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности, поручио је Вучић.

"Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не", нагласио је Вучић представљајући мере популационе политике.

Упозорио је да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем.

Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.000 мање, при чему данас имамо већи бој становника. "Мислим да је све јасно кад то кажем", назначио је.

Како је рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

"Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, први пут се људи осећају боље, али не желим да занемаре оно што је од суштинског значаја", подвукао је председник.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну снагу, јер немамо деце.

Истакао је да он као председник има право да укаже на катастрофалне последице и да га не интересују реакције ни из владе ни из света који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено.

"Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви", навео је је Вучић.

број коментара 234 Пошаљи коментар
(петак, 07. феб 2020, 19:06) - Violeta Paskarevic [нерегистровани]

Imam cetvoro dece i peto na putu

Da li imam prava na roditeljski dodatak na peto dete

(петак, 13. сеп 2019, 00:27) - animozitet [нерегистровани]

Mirela

Samohrana Majka sam 4dece i 5u stomaku zato nemamo pravo na 5dete ako je natalitet dece mali u srbiji. Ja sam podstanar i teško izlazim kraj sa krajem.imam jedno dete pet bolesno zasto nemamo pravo na stambeno pomoc

(петак, 16. авг 2019, 16:23) - Natalitet roditelj.... [нерегистровани]

Brizna drzava

A sta je sa roditeljima koji su ranije dobili cetvrto dete? Nas niko ne racuna???!!!!

(уторак, 06. авг 2019, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Objašnjenje

Mnogi u komentarima ne shvataju. Građanima koji već imaju 3 i više dece podsticaj i nije potreban. Oni su se i bez poticaja odlucili da imaju više dece. Ove mere treba da budućim roditeljima budu stimulans kako bi imali više dece. Mere se odnose na budućnost a ne prošlost.

(уторак, 06. авг 2019, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Zaposlenje oba roditelja i dobre plate dizu natalitet

Dobar standard tj dobre plate i zaposlenje oba roditelja dizu natalitet. Ove mere po meni pravi vise socijalnih slucajeva u buducnosti. Desice nam se gde cemo za 10 god imati i puno majki sa 25- 30 tak godina starosti sa 2,3,4 dece bez dana staza, gde mozda samo otac radi ili ne radi ni on, i ko ce da izdrzava tu mnogoclanu porodicu kada prodje novcana stimulacija od 10 godina

(уторак, 06. авг 2019, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Nevidljiva

Sta je sa decom rodjenom pre. Ta su deca za sistem nevidljiva,ne postoje i nemaju potrebe kao deca koju novi zakon obuhvata. Sramota.

(уторак, 30. јул 2019, 23:11) - Bosko [нерегистровани]

Prijatelj sa sedmoro dece

Imam prijatelja koji ima sedmoro dece.Sva su zdrava i kako treba hvala Bogu.Medutim taj moj prijatelj ne radi kao ni njegova supruga.U jako teskoj situaciji su.Pomazemo koliko mozemo,ali je nedovoljno.Pomoc od strane drzave i opstine Priboj bi dobro dosla.Ako neko ima uticaja i mogucnosti da pomogne ovoj porodici bilo bi dobro.

(уторак, 21. мај 2019, 19:11) - Danijela [нерегистровани]

Nartalitet

Poštovani interesuje me šta će biti sa majkama koje rode peto,šesto...dete kakvo će primanje one imati? Nikakvo izgleda a pričamo kao o nekom nartalitetu. Trebate malo i o tome da razmislite. Prosto jadno i žalosno za našu državu.

(четвртак, 04. апр 2019, 13:56) - Ana [нерегистровани]

Treće dete

Zašto je obezvredjena majka,žene koje rade kod privatnika, koje kada ostanu trudne dobiju otkaz i nikakva prava nemaju, na zavodu trudnice nemaju nikakva prava, time bi trebali da se država pozabavi, a majka zaštiti, da ne misle šta i kako, kada su im sva prava oduzeta, a nacija umire

(среда, 03. апр 2019, 18:55) - Majka troje dece [нерегистровани]

Tuzna sam

Nije mi jasno zasto novi zakon nepodrazumeva pomoc za majke koje vec imaju troje dece u trenutku stupanja zakona na snagu pa dok trece dete nenapuni 10 godina? Ja bi primala pomoc jos 4 godine, neko godinu a neko 10 godina.