Тежак пут до усвајања деце

Провере, оцењивања, године стрпљења, али и правно нерешени статуси деце - све ово чека оне који у Србији желе да усвоје дете. Међутим, и када се тај процес заврши чекању није крај, јер већина домаћих усвојитеља жели да усвоји здраво дете, млађе од три године, припадника само одређене националности. Када за дете не може да се пронађе домаћи усвојитељ могуће је да га усвоји странац. У Србији тренутно 750 парова чека да усвоји дете. Истовремено 270 деце чека да се за њих нађу усвојитељи.

Жене у Србији у просеку рађају мање од двоје деце. У ту статистику уклапа се и наша саговорница. Ипак, њена породица је много већа. Осим биолошког сина, има двоје деце за које се бори да их усвоји, а жеља јој је да их у њеном дому буде бар петоро.

"Скоро када је моје дете било на процени и причало са психологом, она је питала свог психолога јел ти имаш деце и психолог је одговорио не, немам. Она је рекла а зашто не усвојиш, па видиш како је моја мама толико срећна са нама па и ти ћеш бити срећан", рекла је мајка која је усвојила децу.

После развода, деца су њен покретач, извор снаге и енергије. Међутим, борба да они носе њено презиме траје више од пет година. Да би до тога дошло неопходно је да се реши правни статус деце - односно да се осим биолошких родитеља деце одрекну и бабе и деде.

"Нисам само ја у питању. У питању је око 700 парова који чекају. Неко чека много више, има много нереалније жеље него што ја имам", каже мајка.

А они који чекају често имају веома дуг списак пожељних карактеристика детета које желе да усвоје. Зато многи малишани никада не дочекају да постану нечија деца.

Драган Вулевић, начлник одељења каже да су те карактеристике детета углавном да су нискокландарског узраста, да имају највише до три године, да је апсолутно здраво, ту се углавном искључује ромска националност као пожељна.

"Деца која се налазе у јединственом регистру потенцијалних усвојеника углавном су или изнад тог календарског узраста или имају одређене здравствене и развојне проблеме што онда опредељује наше домаће држављане усвојитеље да такву децу не прихватају", наводи Вулевић.

Међутим, нека од те деце своје породице пронађу у усвојитељима из иностранства, а подаци говоре да децу из Србије највише усвајају Швеђани.

"Постоји једна традиција, нарочито из развијених западних земаља где постоје породице које желе да прихвате децу са сметњама у развоју и то су породице које фактички имају своју децу. Један од аспеката јесте и хуманост и жеља да се помогне", навео је Зоран Милачић, директор Центра у Звечанској.

Дом напуштеној деци пружиле су и бројне славне светске, али и домаће личности. Бивши глумачки холивуски пар Џоли-Пит поред три биолошка детета има и троје усвојених, док су се код нас на такав хумани корак одлучили Владе Дивац, Сергеј Ћетковић, али и покојна певачица Есма Реџепова, која је усвојила чак 48 деце.

Неки од њих су на овај начин проширили своју породицу, док су се други тако први пут остварили као родитељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара