Ружић: Расте поверење у инспекцијске службе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истиче да расте поверење у инспекцијске службе, наводећи да је 2011. године неповерење привреде према инспекцијама било 50 одсто, а да је данас 11.

Као гост током извлачења наградне игре "Узми рачун и победи 2018" на РТС-у, министар је истакао значај рада инспекцијских служби као важан фактор у сузбијању сиве економије.

"Након доношења Закона о инспекцијском надзору 2015. године инспекције су у великој мери реформисане. Оно што је важно, 2011. године имали смо неповерење привреде према инспекцијама у нивоу од 50 одсто, то се сада радикално променило и само је 11 одсто оних који осећају нелагоду када сарађују са инспекцијама", указао је Ружић.

Те реформе, истиче Ружић, допринеле су и да инспекције открију више од 10.200 нерегистрованих субјеката што је утицало на сузбијање нелегалне конкуренције.

"Важно је да се зна да инспекцијске службе и инспектори нису полуга санкција већ је њихова улога саветодавна, користе се као превентива што је веома важно и добро на пољу сузбијања сиве економије и незаконитог чињења", рекао је Ружић, додајући да ће њихов рад донети више новца у буџету, али и да ће "стати на пут" онима који избегавају плаћање пореза.

Указао је да циљ инспекције није да се људи плаше, већ да инспектори обезбеђују да закони важе једнако за све и да сви имају исту обавезу плаћања пореза, а да с друге стране, свака контрола има везе са безбедношћу производа који се пласирају на тржиште.

Говорећи о проблемима инспекција, истиче да је један од проблема старосна доб инспектора која у просеку износи 54 године, али и то да у Србији један инспектор иде на 1.200 становника, док у ЕУ један инспектор покрива 780 грађана.

"Добро вест је да је ове године отпочео пилот пројекат платформе 'еинспектор' која ће идуће године обухватити све инспекције које постоје у Србији и на тај начин ћемо у великој мери допринети да инспекције ефикасније и транспарентније раде, а на добробит привреде и свих грађана и грађанки", закључио је Ружић.

број коментара 0 Пошаљи коментар