Одржан уређивачки маратон "Жене – лидерке из сенке"

Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци, а број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама, речено је на данашњем уређивачком маратону на тему "Жене – лидерке из сенке", који је одржан у Српско-корејском информатичком приступном центру.

Како би се допринело прецизнијој слици о томе, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија покренули су глобалну иницијативу, којој се Србија маратоном прикључила, а отварању је присуствовао министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић који је изразио наду да ће се након те акције број чланака о женама на Википедији повећати.

Ружић је цитирао Маргарет Тачер и поручио: "Када желите да испричате нешто и да то буде јако, појаве се мушкарци, а када треба нешто да урадите – ту су жене".

Навео је да уређивање од стране мушкараца не значи да жене нису присутне, али да би свакако тај број требало да се промени.

"Неко би рекао да смо Балканци, ја ћу то демантовати, посебно имајући у виду да је у државној управи 62 одсто припадница лепшег пола", указао је Ружић.

Изразио је задовољство што постоји ИТ центар као што је Српско-корејски и подсетио да су у њему одржане обуке са више од 1.200 полазника.

"Тако да Србија свакако иде у добром смеру и то је од великог значаја за све", истакао је Ружић и пожелео срећу учесницима уређивачког маратона.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин поручио је да је важно да се пише о женама – лидеркама из сенке и истакао да му је драго што Београд учествује у тој глобалној акцији.

Навео је да ако људи "гуглају" његово име, неће много наћи о њему, али да ће пронаћи познатог пливача из Шведске.

"И то је у реду. Али има једна лидерка из сенке која је била амбасадор Шведске у Београду седамдесетих година, борила се цео живот за женска права у Шведској, што је у Београду наставила. О њој пише доста и то је врло добро", рекао је Лундин и додао да захваљујући Википедији људи данас знају за њу, те да је из тог разлога уређивачки маратон од изузетног значја.

"То што радите имаће значај за будуће генерације и то је оно што је важно", поручио је амбасадор полазницима маратона.

Глобални догађај #WikiGap, у оквиру ког је одржан уређивачки маратон у Београду, биће у данима после 8. марта организован у више од 50 земаља од Шведске преко Индонезије, па до Египта и Колумбије.

број коментара 0 Пошаљи коментар