Велики планови "Ербаса" у Србији

"Ербас" ради на сертификацији и промоцији Ваздухопловног завода у Батајници за ремонт хеликоптера "газела", каже за РТС потпредседник "Ербаса" за Југоисточну Европу Цезар Санчез Лопез. Планира се сарадња са војском, полицијом и индустријом у наредном периоду.

Цезар Санчез Лопез је подсетио да је "Ербас" фактички присутан на овим просторима од почетка осамдесетих година када је ЈНА одлучила да модернизује војне хеликоптере типа "соко газела" у сарадњи са сектором за хеликоптере француске компаније "Аероспасијел".

"Тај сектор је данас фирма 'Ербас хеликоптери'. 'Ербас' је настао као резултат стратешког размишљања и политичке одлуке Немачке, Шпаније и Француске да споје своје аеронаутичке капацитете, како би били конкурентни на светском тржишту", рекао је Лопез за емисију "Дозволите...".

Говорећи о стратешким плановима компаније Лопез је рекао да индустријска сарадња чини ДНК "Ербаса" и да је Србија одличан пример за то, јер се после набавке девет хеликоптера Х-145-М очекује развој војно-индустријске сарадње.

Осим испоруке хеликоптера, важан аспект сарадње Србије и "Ербаса" је Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајници, који се тренутно бави одржавањем и ремонтом авиона и хеликоптера Војске Србије.

"Већ смо се сложили око плана да се Завод сертификује као центар за ремонт хеликоптера типа 'газела', а сада смо у фази преговора да 'Мома Станојловић' постане центар за ремонт 'газела' и моћи ће да врши комерцијалне услуге клијентима широм света", објаснио је Лопез.

Истакао је да ће захваљујући глобалној присутности "Ербаса", промоције капацитета "Моме Станојловића" ићи много лакше и биће једноставнији приступ новим тржиштима.

Планови у цивилном сектору

"Ербас" планира и препознао је потребу за вишенаменским хеликоптерима који се могу користити и у војне и у цивилне сврхе, са сертификатима за цивилне задатке, што чисто војни хеликоптери не могу да раде.

"Наравно, имамо и хеликоптере за хитне медицинске службе који су потребни овом региону, а један такав сертификован хеликоптер може да спаси и до 1.000 људских живота годишње. Поред хеликоптера, наставићемо сарадњу са цивилним авио-компанијама", рекао је Цезар Санчез Лопез.

Закључио је да је "Ербас" заинтересован за сарадњу око војних транспортних авиона, безбедносне комуникације, снимања из ваздуха и коришћења сателита.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 03. мар 2018, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Samo napred u budućnost. Školovati mlade ljude i zaposliti na visoko tehnološkim projektima.