Снажне емотивне везе Шапца и грчког града Аргостолија

Шабац и грчки град Аргостоли пре 23 године спојила је потписана повеља о братимљењу, а оно што их и данас везује су сарадња и пријатељство и нераскидиве везе. У октобру прошле године Шабац је добио улицу у главном граду Кефалоније, а од јуче једна улица у Шапцу носи назив града Аргостолија.

Хиљаду тристотине километара морем и копном су прешли да би видели Шабац. Ниске темперуре још су већи изазов за хор са Кефалоније да у улици свог града отпевају грчку химну.

Улица Аргостолија у част братимљења као симбол вишедеценијског пријатељства и веза два града и становника.

"Неки кажу да сам више Србин него Грк, волим Србију пошто сам студирао у Београду, али кроз нашу сарадњу волим и Шабац", каже почасни конзул Србије у Грчкој Виктор Рухотас.

"Шабац и Аргостоли су отишли корак даље у братимљењу ми сад имамо и заједничке породице Шапчанки и Шапчана и мештана Аргостолија и то је оно што је најважније, ми имамо заједнички живот", истиче градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Као што је и Шабац добио своју улицу у центру главног града Кефалоније, тако је и улица Аргостоли у најужем шабачком градском језгру.

За 23 године пријатељства бројне делегације, фолклорна, спортска друштва мењала су се на обалама Јонског мора и Саве. Везали су их иста схватања и темперамент, а пријатељске везе прерасле и у родбинске.

"Моја снаха је из Шапца и ја сам јако срећан и поносан на ово братство и сарадњу", истиче Јоргос Пападимас из Аргостојиа.

У Аргостолију живе две Шапчанке на Кефалонијском острву двадесетак наших држављанки. Шабац има једну снаху и два зета из Грчке.

"Не осећам се као странкиња наравно, сви су пријатељи, скоро девет година живим овде", каже Агелики Каламасено из Атине.

Марија Ољача Клараки из Шапца је у Грчкој живела 11 година, а у Шабац је довела грчког зета, где живе са децом.

У оба града кажу улице су залог нераскидивих веза будућим генерацијама, да знају да су и у Шапцу и у Аргостолију као код своје куће.

Остали аутори: Тања Димитрић Мијаиловић
број коментара 0 Пошаљи коментар