Деца највећи губитници после развода родитеља

Сваке године у Србији се оконча око девет хиљада бракова, а највећи проблем након развода јесте наплата алиментације. Иако је ова област добро регулисана постојећим законима, они се у пракси не примењују. Највећи проблем у овим поступцима се јавља када тужени родитељи немају пријављене редовне приходе.

Када се растану од партнера, многи забораве и на децу. Неки не плаћају алиментацију јер немају посао, док многи чине све да је избегну – мењају место боравка, немају пријављене редовне приходе, не одазивају се на судске позиве, а најчешће имовину преводе на пријатеље или чланове породице.

"Онда суд сам наложи катастру да се достави извештај на кога се та имовина води, од када и на основу чега. Ту се нађе траг на кога се пре водило, кад се превело то на неког другог. И онда судија то поништава и враћа на првобитно стање и онда се тако може наплатити", каже Вера Тотић, председница Удружења самохраних родитеља.

Плаћање алиментације подједнако избегавају и мајке и очеви. Најтежи су први месеци након развода, а социјалне службе су ту да помогну.

"Отприлике се та ситуација смири после две године и онда људи иапк нађу неки начин да комуницирају као родитељи. Један број родитеља, ипак ни тада не успева да превазиђе проблем, него води дуготрајне и исцрпљујуће судске процесе, или се потпуно отуђи од деце", рекла је Невенка Жегарац, професор Факултета политичких наука.

Организовање свакодневног живота, усклађивање са дечјим потребама и неразумевање послодаваца најчешћи су проблеми самохраних родитеља.

Драган Станојевић са Института за социолошка истраживања каже да поред материјалне подршке, потребна им је и подршка око организација послова око деце, довође и одвођење у вртић, око вођења домаћинства, а нарочито им је потребна психолошка подршка, коју најчешће немају.

За кривично дело неплаћања алиментације запрећена је и затворска казна до две године, али у суду истичу да се тиме не решава проблем. Напротив. Када тужени оде у затвор тек тада, кажу, није у могућности да плати било шта.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи