Вучић студентима: И даље учите и волите Србију

Председник Александар Вучић, на свечаности поводом уручења уговора о стипендијама надареним ученицима, позвао је младе да наставе да уче и образују се и да остану у Србији и ураде за њу све што могу јер не постоји ништа лепше, веће и важније од тога. Договорено је да стипендије буду удвостручене и да ће, уместо 7.500 динара за ученике, 12.000 за студенте и 15.000 за докторске студије, оне сада износити 15.000, 24.000 односно 30.000 динара.

"Уз много рада, напорног и тешког, уверен сам да ћете моћи да остварите највећи део својих снова и урадите велике ствари за нашу земљу", рекао је Александар Вучић.

Председник Србије је навео и да је договорено да стипендије буду удвостручене, те ће уместо 7.500 динара за ученике, 12.000 за студенте и 15.000 за докторске студије, оне сада износити 15.000, 24.000 односно 30.000 динара. 

Вучић је захвалио министру просвете Младену Шарчевићу што му је дозволио да он саопшти ту лепу вест јер, како каже, на њему је некако увек да износи само тешке ствари, а министри се обично јављају са лепим вестима.

Он је рекао да су на данашњи дан неписмени сељаци подигли устанак против моћне империје, али такође водили битку на два фронта, против османског царства али и непросвећености и необразованости.

Додао је да је питање која је од те две битке била тежа, али и указао да су просвећени Срби преко Саве и Дунава дошли у Србију, помогли те да је, на пример, Доситеј Обрадовић био први српски министар просвете.

Додао је и да је свако ослобађање дела земље било праћено и изградњом школа, а да се то наставило, тако да је и за време Великог рата и великог страдања Срба младим људима било омогућено да оду у иностранство, да се школују како би се вратили и помогли својој земљи.

Вучић је рекао, цитирајући великане наше прошлости, да историју учимо и гледамо да грешке из прошлости не понављамо, и да их избегавамо.

Како је рекао, треба да наставимо оно што је започето 1804. године и 1835. године, да унапређујемо своју суверену и независну земљу, оснажимо економију и културу, да имамо државу која се воли, у којој се добро живи и којој се верује. 

Председник Србије је рекао да од младих очекује да наставе да се школују, раде на себи, напредују...

"Константно учење и рад на себи" 

"Једино што вам може јамчити сигурност је константно учење и рад на себи", рекао је Вучић и додао да је знање једина вредност коју им нико не може узети.

Како је рекао, Србија ће наставити и убудуће да награђује и помаже најбољима, а они ће јој то вратити тиме што ће наставити да уче, да буду поштени, да се боре, али и подвукао да је патриотизам једна од вредности просвећеног човека.

Он је додао да, ако је могуће, остану у својој лепој Србији и ураде за њу све што могу.

"Не постоји ништа лепше и важније од тога", поручио је Вучић, који је додао да је уверен да ће они који су данас добили стипендије и други млади људи много добрих ствари остварити за нашу земљу. 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у буџету обезбедило средства за стипендије за 247 надарених ученика, од тога 157 нових и 90 старих стипендиста ученика.

Укупан број студената који остварују право на стипендију за изузетно надарене студенте је 704, и то 362 нова кандидата и 342 стара корисника.

Вукашин Зорић са Филозофског факултета каже да му симболика додељивања стипендије на Сретење као будућем историчару нарочито прија.

"То представља изванредан подстицај за наредни рад и учење, када год нам затреба мотивације, можемо се вратити на овај тренутак", рекла је Нађа Вукашиновић са Медицинског факултета.

"Овако знам да ипак неко мисли на нас. Планирам да завршим факултет и мастер и волела бих да се запослим овде", каже Марија Костић са Електротехничког факултета. 

Иначе, за остваривање права на стипендију ученици и студенти су полагали стандардизоване тестове, осим ученика и студената уметничких средњих школа и академија који нису на теоретском одсеку.

Школске 2017/2018. године на конкурс за доделу стипендија пријавило се 900 студената.

Право на стипендију за изузетно надарене студенте имају студенти високошколских установа почев од треће године студија, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог, другог и трећег степена, чије се школовање финансира из буџета, који имају држављанство Србије, који током студирања остваре просечну оцену најмање девет и који су положили све испите из претходних година студија.

Право на стипендију за изузетно надарене ученике имају ђаци почев од другог разреда средње школе, чије школовање финансира из буџета, који имају држављанство Србије и који стално постижу одличан општи успех и освоје једно од прва три места на међународним републичким такмичењима.

Коначну ранг-листу и предлог одлуке о додели стипендија утврђује Комисија коју именује министар, а њу чине представници Савета и представници Министарства.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво