Брнабић: Слогани не могу да подстакну рађање

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да слогани не могу да подстакну повећање наталитета и истиче да је много важније да држава буде ажурнија и да у пракси труднице могу да остваре своја права.

Одговарајући на питања новинара, премијерка је навела да ће се још разговарати о томе.

"Нисам видела све (слогане). Не могу да кажем да су они баш у мом стилу, тако да бих ја то другачије, али не бих да 'микроменаџујем' министарства. Разговараћемо још о томе и верујем да је ово радни назив и корак ка проналажењу правог слогана за ту кампању", рекла је Брнабић.

Додала је да би волела мало другачију кампању и слогане за подстицање наталитета, као и да верује да ће се у будућности постићи консензус.

Премијерка је рекла да је разумела грађане и да се слаже са њима да је важно шта се тим поводом ради у пракси и да држава треба да буде ажурнија у исплати додатака, те да труднице не морају да носе "милијарду" папира на шалтере.

"Истовремено морамо да посвећујемо више пажње компанијама и у приватном и у државном сектору да помогну породиљама да ускладе родитељство и посао. Ја бих се фокусирала на то", рекла је Брнабић.

На конкретно питање да ли слогани могу да подстакну повећање наталитета, Брнабић је одговорила: "Апсолутно, не".

"Озбиљно разматрамо критике на уставне амандмане"

Поводом критика да се предложеним амандманима на Устав омогућава већи утицај власти на правосуђе, премијерка Ана Брнабић каже да се све сугестије узимају озбиљно и да је важно да се дође до тога да Србија има одговорно судство које ради транспарентно и да се не доводи у питање да треба да буде политички независно.

"Критике и сугестије узимамо озбиљно. Причала сам више пута са министартком правде и зато имамо још један круг јавне расправе. Искрено нам је стало да нађемо најбољи начин да нађемо до најбољег могућег предлога измена Устава који ће онда ићи Венецијанској комисији", рекла је Брнабић новинарима.

Додала је да ће онда Венецијанска комисија дати додатне препоруке, тако да, каже, има још доста времена до коначног Нацрта.

"На крају крајева неће на Венецијанској комисији проћи тако да као резултат имамо већу контролу, али је важно да дођемо то тога да имамо одговорно судство које ради потпуно транспарентно", истакла је Брнабић.

Поручила је да ће учествовати на округлом столу који ће тим поводом бити одржан у Београду.

"Нама је важно да судство буде независно, да буде много ефикасније, али и да има потпуну одговорност, тако да је доста тежак баланс између те три ствари. Остајем отворена за примедбе и сугестије и кроз јавне расправе", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је то питање изузетно важно у вези са наставком европског пута Србије и отварања нових поглавља. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара