Чије гене носе народи у региону

Без обзира на несугласице у региону, сличнији смо суседима него што претпостављамо, показали су резулатати ДНК тестирања неколико хиљада људи у Србији. Већина их има заједничко порекло с народима бивше Југославије али и са становницима Румуније, Бугарске, Сардиније.

Има ли већина оних који живе у Србији заједничког претка, зашто ниједан народ на Балкану нема искључиво своју генетску слику – неке одговоре даје ДНК, односно "и 2 хаплогрупа" коју има већина тестираних у Србији. Такозвана динарска хаплогрупа јесте прва смерница, али још не води до прецизног породичног родослова.

"Хаплогрупа представља огромну породицу мушкараца и свака је доста старија од сваке нације. Кад утврдимо хаплотип, географску дистрибуцију, дајемо лепу основу за домаћи задатак", каже Марко Андрејевић, аналитичар у ДНК центру за генетику.

А домаћи задатак захтева да се прикупе породичне приче, подаци из локалних цркава, архива, води рачуна да се све поклапа и с породичном славом. Резултати научних анализа углавном и потврде породичне легенде. Показало се, иако делимо хаплогрупе, постоје и разлике.

"Могу се пронаћи трагови староседелачке популације, оних који су долазили као освајачи а при томе, оно што људи интересује да ли има турске генетике, има али у траговима, нас је изненадило да тога нема. Ми смо практично нашли неколико појединаца за које можемо рећи да имају генетику сродну просечном Анадолцу", каже  председник Друштва "Српски ДНК пројекат" Јовица Кртинић.

Узорци се узимају једноставним брисом из уста а резултати у оквиру овог пројекта добијају се по мушкој линији за неколико дана. 

"Ми када анализирамо Y хромозом, претпостављамо да је он исти као код првог претка или бар десет генарација уназад. Могуће је радити и по женској линији, по анализи митохондријске ДНК", наводи аналитичарка у ДНК центру за генетику Лена Аризановић.

Дешава се и да резултати показу да је неко с ових простора близак народима Италије, северне Европе, да има биолошког рођака у Аргентини.

"Може се рећи да код Срба, који јесу стар народ, готово да нема хаплогрупе која се није појавила", каже Кртинић.

Ако изузмемо америчке, или на пример аустралијске колонисте, "и хаплогрупа", постоји код Европљана. Друга најчешћа "хаплогрупа" у Србији је "е група" за коју се верује да је настала у источној Африци да би се одатле проширила у подсахарску, северну Африку, Европу и Блиски Исток.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 25 Пошаљи коментар
(уторак, 13. феб 2018, 20:04) - Adam Najstariji [нерегистровани]

Re:Zna se

Te procente "porekla" je promovisala svajcarska kompanija iGENEA, koja odbija da objavi na koji nacin je dosla do njih. Za razliku od njih Srpski DNK Projekat javno objavljuje rezultate na svom sajtu, pa ih je moguce proveriti.

Najbitnije je da se analizom Y hromozoma moze utvrditi gde zive neciji muski srodnici i kada je ziveo nihov zajednicki predak. Stanovnici Balkana sa haplogrupama I2a i R1a imaju vecinom zajednicke pretke starosti 1300-2800 godina medu Istocnim i Zapadnim Slovenima. Stanovnici Balkana sa haplogrupom E imaju vecinom zajednicke pretke starosti 3000-5100 godina sa ljudima iz gotovo svih zemalja Evrope.

(уторак, 13. феб 2018, 05:29) - rade [нерегистровани]

radioaktivni i ostali politicki otpatci

Cernobil " to duze traje :)

(понедељак, 12. феб 2018, 16:31) - Oxi [нерегистровани]

Sloveni

A sta je sa Slovenima, po ovom prilogu ispade da ne postoje medju Srbima, a ti dinarska haplogrupa I2a je slovenska isto kao i R1a, i u nasledju ih ima preko 50% Srba. Steta sto kod Srba nema naucnih radova na ovu temu, Jovica Krtinic je samo jedan entuzijasta. I dalje se previse poziva na Cvijica i na radove sa pocetka 20 veka, a tamo se zaobilazi da prvo srpsko poreklo vodi najvise iz BiH i Juzne Dalmacije, a ne iz CG...

(понедељак, 12. феб 2018, 13:22) - Joja [нерегистровани]

Mi i oni

A ko kaze da je Francuz zaista Francuz? Ili Spanac da je Spanac? Kod njih je cela ova prica jos komplikovanija. Sasvim je logicno da genetika jedne nacije ne moze biti 100% ,,cista''. Evropa je imala burnu istoriju i sasvim je logicno da je uveden pojam nacija.

(понедељак, 12. феб 2018, 13:05) - bata [нерегистровани]

priprmaju nas za stapanje

sad će nam javiti, kao pre neki dan englezima, da su nam preci imali tamnu kožu i plave oči.

(понедељак, 12. феб 2018, 12:05) - Aleksandar [нерегистровани]

Srbi nisu Turci

Ako bi bili vođeni logikom da jedan narod prestaje da postoji u slučaju ropstva pod drugim narodom bili bi smo prinuđeni da otpišemo mnoge nacije širom sveta. Bugari, Grci, Rumuni, Hrvati, Mađari su takođe bili pod turskom okupacijom. Irci, Velšani i Škoti pod vekovnom engleskom okupacijom. Irci su duže bili pod britanskom krunom nego Srbija u otomanskom carstvu. Jevrejski narod je 400 godina bio u Egiptu, da ne pominjem tu i Vavilonsko ropstvo. Ni jedan ot tih naroda ne preispituje da li su ono što jesu, to čine samo Srbi, prisvojivši uvrede koje drugi upućuju prema nama kao nešto istinito, pri tome ne prihvatajući ni argumente nauke i naučnih istraživanja.

(понедељак, 12. феб 2018, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Geni!

Sada nosimo radioaktivne gene NATO koalicije!!!

(понедељак, 12. феб 2018, 11:34) - Dragoljub [нерегистровани]

re: ???????????? ..........

Nije da smeta, ali bi ipak voleo da znam, ko je npr. bioloski otac AV (AleksandruVelikom)?

(понедељак, 12. феб 2018, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Sve je Istina isto toliko i Neistina !!!????

Ljudi moji samo nemojte da se previse uznemiravate.Jer u svim ovim vasim Komentarima ima istine ali isto tako i neistine jer je sve Pitanje koliko dugu u nazad gledate.Ako se vratimo toliko u nazad skoro od samog pocetka onda ceo svet ima iste pretke da li to gledali po iztrazivackom ili po Biblijskom Zapisu.I samo jos jedno nacije postoje tek neko vreme a citav Svet je Normad jer su se vi selili od pocetka Covecanstva .

(понедељак, 12. феб 2018, 11:31) - Bilmez [нерегистровани]

re:Zna se

Aaaaaaaa ! Tek sada mi je potpuno jasno, zasto Srbi ne mogu da se sloze sa sobom , tako da ona "SamoSlogaSrbinaSpasava", nema prakticno nikakve sanse!?
Kakav smo mi to "buckuris", a da su nam jos majke bile iskrene pa prijavljivale "bioloske oceve", onda bi tek nastao haos !?