Врхунска (HD) технологија у РТС-у

Радио телевизија Србије, прва у региону почеће да емитује сигнал из репортажних кола високе дефиниције, односно HD (high definition) репортажних кола.

Слику коју ће преносити прва дигитална репортажна кола, са 12 камера и једном тзв. super slow(супер спором) камером, гледаоци ће моћи да виде већ у децембру.

Super slow камера прва је камера те врсте у Телевизији Београд али и у овом делу Европе.

У јануару 2009. требало би да стигну још једна дититална репортажна кола али без super slow камере. Та кола моћи ће да се повежу са првим па ће РТС моћи да преноси и најзахтевније спортске догађаје користећи дигитални сигнал и чак 24 камере.

У фебруару стижу и 2 тонска аутомобила, односно тонске режије, којима ће РТС преносити све врсте концерата.

"То је, наравно, велики искорак за нас у техничком смислу а исто тако и у програмском смислу, рекла је директорка Технике Телевизије Београд, Милена Вучетић.

Она је додала да се РТС, са досадашњим капацитетима, мучио да преноси све интересантне догађаје али ће нове техничке могућности то променити.

"Ово ће у сваком случају у многоме повећати нашу могућност да обрадимо све оно што је неопходно да наши гледаоци виде, а друго квалитет који ће изаћи из ових кола, па за сада нема бољег у свету," рекла је директорка Технике РТС-а.

После 1983. ово су прва репортажна кола која је РТС купио, вредна су 3.715. 000 евра, а из Бејзинстоука у Енглеској до Кошутњака, HD кола тешка 22,8t, путовала су 3 дана.

Дигитална репортажна кола један су од поклона гледаоцима за 50 година постојања Телевизије Београд, али и запоселнима међу којима је и редитељ Веселин Грозданић.

"Више од 30 година сам у Телевизији Београд, односно РТС-у, више од 4 500 директних преноса, односно програма уживо, али данас срећи мојој нема краја и заиста се то види, ми смо сви пресрећни. Ово је нова и права прича, један велики корак напред за Телевизију Београд, и за Спортски програм за који најчешће и најрађе радим преносе" рекао је Грозданић.

Технички и продукциони тим ће се у наредних 15-ак дана упознати са новом дигиталном технологијом, а планирано је да први преноси буду урађени крајем децембра. Када су спортски догађаји у питању, први прави тест је пренос Партизанове утакмице у Лиги шампиона, 7.јануара и у фебруару, утакмица Федерејшн купа који се одржава у Београдској арени.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 13. феб 2009, 14:36) - Vladimir [нерегистровани]

Ocekujemo HD 1080

Nadam se da ce RTS uskoro poceti da emituje prvi program u HD 1080p(High Definition) tehnici.
Samo napred sa uvodjenjem novih tehnologija.

(петак, 13. феб 2009, 14:12) - Veselin Grozdanić [нерегистровани]

Super slow kamera

U pravu ste! Na toj utakmici ste zaista videli rad super slou kamere. Taj prenos je paralelno sa nama, za nemačko gedalište, radila jedna njihova kompanija. Kao dobre kolege i profesionalci međusobno smo razmenili neke od signala pa ste tako i u načem prenosi videli efekat rada ove kamere! Zahvaljujući pristigloj
HD opremi uskoro ćete i u RTS-ovim prenosima uživati u efektu super usporenja bitnih detalja sportskih događanja. Veselin Grozdanić, reditelj

(четвртак, 18. дец 2008, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

Super slow kamera

svaka cast na opremi, nadam se da ce biti atraktivniji i bolji prenosi utakmica od sada, nalik onim u spaniji i engleskoj. Mislim da je takva jedna super slow kamera bila na prenosu zvezda-bayern na marakani prosle godine, voleo bi da znam da li je tako , jer sam primetio veliku studijsku kameru bocno do out linije terena koju rts do tada nije imao.

(недеља, 30. нов 2008, 10:30) - Nemacka [нерегистровани]

RTS

VELIKI POZDRAV
super je da se jednom usavrsi i rts i da se ubuduce emituje vise kanala na satelitu da i mi u svetu gledamo sta se sve radi u srbiju.
imam jednu kritiku do kada ce na satelitu da daju bolji program,za sada su previse vesti na svaki sata iste vesti se ponavljaju ceo dan i da se ne prekida neka emisija zbog vesti.
pogledajte malo javni servis kako se radi u nemackoj na ard i zdf .

(недеља, 30. нов 2008, 01:43) - osmani [нерегистровани]

Na pravom ste putu

svaka cast RTS na pravom ste putu samo napred,sad smo jos blizu evrope

(субота, 29. нов 2008, 20:45) - Dragan Lazic [нерегистровани]

High Definition reportazna kola

High definition prvencu zelimo dug i uspesan zivot. Cestitam, ovo je momenat koji otvara novo poglavlje u istoriji Radiotelevizije Srbije

(субота, 29. нов 2008, 20:15) - jovanovic [нерегистровани]

Svaka cast

Odlicna vest i konacno stvarno svaka vam cast sada ce mi biti jos draze gledati RTS. Nadajmo se i sam par HD Kanala