Уведена аутобуска линија Осојане – Косовска Митровица, лекар у селима Суво Грло и Бање

Уведена је нова аутобуска линија Осојане–Косовска Митровица која повезује седам повратничких села у општини Исток, а у села Суво Грло и Бање долази лекар три пута недељно.

Аутобуска линија ће Србима у повратничким селима у општини Исток знатно олакшати путовање, а реализована је на захтев који су грађани недавно упутили председнику Србије Александру Вучићу у Лапљем Селу.

Грађани истичу да им ова линија значи опстанак и да без овог превоза породице не би могле да функционишу, посебно старији људи, наводи ТВ Мост, додајући да су многи пешачили до станице и по пет, шест километара.

Срби не крију задовољство и кажу да је председник Вучић одржао обећање и олакшао кретање мештанима седам повратничких села у општини Исток, што им даје наду да овде остану и уверени су да имају коме да се обрате за помоћ.

"Ово је наш опстанак, без овог превоза не би могле породице да функционишу, посебно старији људи. Са малим закашњењем смо дочекали овај превоз", рекао је Радош Радовановић из села Драгољевац, један од путника у овом аутобусу.

Наводи да је њихово повратничко село од прве станице на петом, шестом километру, па су морали до станице да плаћају такси.

"Од данашњег дана нам је боље и лакше и у име тога се захваљујемо председнику Александру Вучићу, директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и Снежани Поповић која је инсистирала код председника Вучића да нам изађе у сусрет, да нам омогући овај превоз", рекао је Радовановић.

На питање да ли се и шта променило после посете председника, Љубомир Мирковић из села Доњи Драгољевац каже да се јесте променило и да су недуго после доласка Вучића добили аутобус.

"Морали смо да идемо до Лукавца да би чекали до Осојана да дође, а сада пролази кроз Доњи Драгољевац и Исток и купи људе кроз Горњи Драгољевац и поново имамо ту вожњу", рекао је Љубомир Мирковић и додао да је јуче била комисија поводом доделе помоћи у машинама.

Радослав Павловић из села Дубраве, општина Исток, рекао је да је да ту живи шест породица које су до сада ишли пешке до Лукавца шест километара.

"Нису нам стајали овим путем, пролази аутобус за Митровицу, на километар од куће, нису хтели да нам стају. Од сада, како је председник дошао на Косово много се променило", рекао је Павловић и нагласио је да је Вучић учинио много за Србе на Косову.

Далиборка Мирковић из Доњег Драгољевца каже да се након посете председника много променило.

"Ово нам доста помаже да би могли да путујемо јер смо имали много проблема са тим, значи морали бисмо такси да плаћамо у било које доба. И за код лекара и уопште за превоз било где да идемо", објашњава Далиборка Мирковић.

Студенткиња историје уметности Анђела Ђурић каже да је задовољна новим превозом.

"Задовољна сам, имамо уторком и петком, бесплатан је и доста значи за нас студенте, боље је него да плаћамо превоз", наводи Анђела Ђурић.

Са друге стране, Радош Радановић из Тучепа, општина Исток, каже да и даље иде пешке као и до сада и сматра да је добро било само док је ишао мини-бус.

У села Суво Грло и Бање лекар долази три пута недељно

Срби у селима Суво Грло и Бање од 22. јануара имају адекватну здравствену заштиту од када могу да провере здравље код свог лекара који их посећује три пута недељно.

"Долазимо понедељком, четвртком и петком од 8 до 15 часова, сваки дан су ту медицинске сестре, санитетско возило и возач који живи у селу", каже лекарка Татјана Влашковић.

И мештани истичу да је добро да имају лекара три пута недељно, то им значи јер не морају да иду до Косовске Митровице и да је ситуација побољшана, али наводе и да би свакодневно присуство лекара решило њихове проблеме.

Лекара су добили само два дана након што им је то обећао председник Србије Александар Вучић, који је приликом посете КиМ најавио да ће Министарство здравља организовати три пута недељно долазак лекара у Суво Грло.

Амбуланти у селу Бање, општина Србица, Влада Србије (преко Канцеларије за јавна улагања) одобрила је 4.500.000 динара за санацију. Радови трају и за три недеље је рок предвиђен уговором за завршавање санације, преноси ТВ Мост.

Канцеларија за КиМ издвојила је средства за адаптацију десет кућа у селима Суво Грло и Бање.

Једна од мештанки Сувог Грла, која је у две собе живела са троје деце и супругом, сада је добила још две нове просторије у кући.

"Док су деца била мања живот је изгледао нормално, али сад су деца већа потребно нам је више просторија и ја се овом приликом захваљујем Канцеларији за КиМ што су нам то омогућили", рекла је мештанка Сувог Грла.

Ратко Краговић из истог села каже да му много значи адаптација куће од 45 квадрата у којој живи са петоро чланова породице.

"Ја сам планирао да подигнем кредит, морао сам да се некако снађем. Помогли су ми и много сам им захвалан", наглашава Ратко Краговић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво