Миличковић: Србија за контролу малог и лаког наоружања

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић каже да Србија у потпуности разуме потребу да се на свим нивоима дефинишу аспекти контроле малог и лаког наоружања, његових делова и припадајуће муниције у циљу спречавања приступа оружју криминалним групама и терористима.

"Један од приоритета у нашем раду јесте и борба против илегалне трговине и кријумчарења ватреног оружја, муниције и минско-експлозивних средстава" рекао је Миличковић који је у Подгорици учествовао на Регионалној конференцији о јачању обавеза у контроли малог и лаког наоружања у југоисточној Европи.

Миличковић је истакао да је српска полиција током 2017. године одузела више од 1.800 комада ватреног оружја, више од 24 килограма експлозива и готово 50.000 комада муниције различитог калибра.

Подсетио је и да је Србија од 1992. до 2017. године спровела осам поступака легализације и предаје оружја, који су се показали као ефикасна мера смањења количине нелегалног оружја.

"Министарство унутрашњих послова је само у 2017. години уништило више од 18.000 комада оружја и желим да истакнем да се Република Србија по овом питању позиционирала као лидер у региону", рекао је Миличковић.

Ти подаци, како је додао, показују посвећеност Србије системској борби против организованог криминала, посебно борби против поседовања, складиштења и продаје нелегалног ватреног оружја и муниције.

Нагласио је да је циљ свих напора које МУП предузима безбедност грађана Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

"Већи број одузетог и уништеног оружја, значи мању доступност оружја и мањи број кривичних дела на улицама Србије, али и свих градова југоисточне Европе, као и смањену могућност за кријумчарење оружја у земље Западне Европе, навео је Миличковић.

Како је додао, зато се и предузимају све могуће мере како би учиниоцима кривичних дела оружје било мање и теже доступно.

Представници влада у региону одлучни су да раде на јачању контроле малог оружја и лаког наоружања у југоисточној Европи, саопштио је раније данас Савет за регионалну сарадњу под чијим покровитељством је у Подгорици одржана конференција тим поводом.

На конференцији су учествовали заменици министара унутрашњих и спољних послова из региона који су, како се наводи, истакли да су опредељени за разраду Мапе пута за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи