Дежевска долина – место где је рођен Растко Немањић

Савиндан има посебну драж у Дежевској долини код Новог Пазара. У засеоку Мишчићи рођен је Растко Немањић. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање који је у долини Старог Раса створио прву српску државу.

Прича каже – по повратку из ратног похода велики Жупан Стефан Немања узимајући први пут у наручје свог тек рођеног сина Растка изговорио је: "Мишче моје мало". Тако настадоше Мишчићи, а после осам векова ниче и храм посвећен Светом Сави.

"Хвала Богу од 2012. године када је у овом месецу постављен камен темељац, од тада је урађено доста", каже дежевски парох Иван Јеремић.

Поред Светог Саве одавде су још потекли и Вукан, Стефан Првовенчани, и други Немањићи: Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин.

Грађани кажу да би то требало да буде место ходочашћа и да не би требало да буде запостављено. Поручују да Дежева није обично село и да је реч о колевци прве српске државе.

Привилегију имају и ученици из Дежевске долине - о најсветлијем периоду средњовековне српске историје уче и само једним погледом кроз прозор.

Малишани су срећни што се играју на местима где су били дворови Немањића и где се играо Свети Сава.

Код металног крста у селу Мишчићи, где се по предању налазила кућа у којој је рођен Растко Немањић, на данашњи дан мештани и свештенство, кроз беседу и богат културни програм традиционално славе првог српског просветитеља и утемељивача Српске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи