Зашто се у пасошу мења ознака држављанства?

Од 1. октобра у пасоше се уместо "српско" у рубрику "држављанство" уписује "држављанство Републике Србије". Ознака држављанства као "српско" није била супротна прописима, тако раде и друге државе, кажу у Министарству унутрашњих послова. Међутим, у Странци за Санџак су сматрали да се тиме крше права мањинских народа у Србији.

Мирсад Ђерекарац први је Бошњак коме у путној исправи издатој у Конзулату у Немачкој у рубрици стоји држављанство Републике Србије. Исправу је подигао пре Нове године.

"Моја грађанска и сва друга права у држави Србији нису угрожена, али ми ово значи. Ето, само тај осећај једнакости и равноправности са другим народима у држави у којој живим", каже Ђерекарац.

Из Странке за Санџак први допис ресорном министарству у коме се указује на кршење закона послат је у децембру 2016. године.

"Стављање придева 'српско' значи, у ствари, да се ставља једна национална одредница, једно национално обележје, што није у складу ни са Уставом ни са Законом. Сви мањински народи, односно, несрпски народи у Републици Србији, подводе се под одредницу 'српско' и ми смо тражили да се то исправи", каже председник Странке за Санџак Февзија Мурић.

У Министарству унутрашњих послова објашњавају да је сет података који се уписује у нови биометријски пасош урађен на основу стандарда који прописује садржај, изглед и упис свих података који се налазе у пасошу.

Рубрика држављанство уписује се у облику припадности држави чије држављанство лице поседује.

Од 1. октобра, кроз апликацију у пасошу у рубрици "држављанство" уписује се "држављанство – Републике Србије", што је такође у складу са Законом о држављанству Републике Србије и Законом о путним исправама. У рубрику "држављанство" у пасошу уписује се искључиво "држављанство Републике Србије", тако да не постоји могућност избора.

Препорука заштитника грађана 

Мурић се обратио заштитнику грађана у децембру 2016. године. Поступак је трајао краће од годину дана.

Након више састанака, препорука заштитника грађана о измени садржаја рубрике држављанство је усвојена.

Омбудсман Зоран Пашалић сматра да је потребно направити разлику између националног идентитета или припадности и држављанства.

"Свакако треба направити ту јасну разлику која ће утицати на бољи осећај свих оних који јесу држављани Републике Србије али који се не сматрају српским или делом српског национа", додаје Пашалић.

Исправка ће бити вршена у наредном периоду, за све држављане Србије, приликом обнављања пасоша који су истекли.

број коментара 185 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јан 2018, 07:35) - Nenad [нерегистровани]

Sramota za vecinu stanovnistva. ako smo vecina?

Mislim da ova politika udovoljava svima osim samim Srbima., koji ce izraziti svoje nezadovoljstvo putem protesnog komentara i tu ce se to i zavrsiti...za dva dana svi cemo zaboraviti ovu vest .Mi smo kao narod totalno neorganizovani i cutimo i trpimo svakakve gluposti nista ne bojkutujemo na pravi nacin ,mozda smo manjina ko to zna...

(уторак, 23. јан 2018, 01:41) - Далибор [нерегистровани]

Поштовани KZK Svedska

Поштовани господине,
уз дужно поштовање, зар нисте већ приметили у видео запису о дотичном господину Мирсаду да он већ живи у Савезној Републици Немачкој. Јасно се види на снимку фотокопија његове путне исправе (путног листа, не чак и официјелног пасоша, издатог по хитном поступку) на којој јасно стоји и види се да је дотични господин Мирсад добио ту исту исправу у генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту у Савезној Републици Немачкој.

(понедељак, 22. јан 2018, 18:07) - KZK Svedska [нерегистровани]

Pitanje Gospodinu iz Sandzaka, akteru ove inicijative...

Da li bi taj gospodin da je kojim slucajem dosao u Nemacku , Kanadu, Svedsku... potegao isti zahtev-inicijativu da mu se promeni drzavljanstvo, ako bi ga stekao... iz Kanadsko, Nemacko Svedsko... u drzavljanstvo Republike Nemacke, Republike Kanade, Republike Svedske... ili mu samo smeta ovo Spsko??? Ja imam i Srpsko i Svedsko drzavljanstvo kako stoji u pasosima.

(понедељак, 22. јан 2018, 17:04) - Marko [нерегистровани]

Kome smeta

Ne vidim razloga zasto bi nekome smetalo to sto ima ''Srpsko'' drzavljanstvo, ako zivi u drzavi Srbiji. Nacionalna i verska pripadnost time nije ugrozena.

(понедељак, 22. јан 2018, 17:03) - Далибор [нерегистровани]

Ко сам ја?!

Нека ми кажу само дотичне особе из фотеља, шта сам и ко сам ја сад?
Имао сам, а и сад чувам све пасоше, први црвени из СФРЈ, два плава из Савезне Републике Југославије и овај нови црвени (царско црвени, да се не меша са овим првим) пасош Републике Србије ! ! !
Без имало ироније и сарказма, ја сам изненађен и увређен ! ! !

(понедељак, 22. јан 2018, 15:20) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

drzavljanstvo - nacionalnost

Cini mi se da se ovdje mjesaju pojmovi drzavljanstva i nacionalnosti.U Srbiji se ne moze imati nikakvo drugacije drzavljanstvo nego SRPSKO.A nacinalnost nekih gradjana recimo u Vojvodini je Madjarske nacionaslnosti.I oni recimo imaju srpsko drzavljanstvo.Ali su gradjani Republike Srbije.Medjutim nije ni cudo da se to desava.Kada dodjem u Srbiju pomislim da nisam sletio u nekakvu Americko-Englesku provinicju.Sve vise se moze vidjeti natpisa na Engleskom.O medijima da ne govorim.

(понедељак, 22. јан 2018, 15:17) - Дарко [нерегистровани]

не поштујемо себе

Шта је следеће? Језик Републике Србије, ношња Републике Србије...Уместо ''Српски језик и култура'' нека буде ''Језик Републике Србије и култура''.Некад се питам да ли ми Срби уопште заслужујемо да имамо државу са оваквим понашањем.

(понедељак, 22. јан 2018, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Boze sacuvaj

Preterujete; imam drzavljanstvo Kanade i pise mi Kanadjanin, a ne Kanada.

(понедељак, 22. јан 2018, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze sa EU standardima

To je samo odluka nekih funkcionera a vredja vecinu Srba koji su dali krv za ovu drzavu!Molim politicare da se izjasne!

(понедељак, 22. јан 2018, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

Срамота!

Не знам да ли је страшно или је срамота.
Господине Вучићу, ја нисам гласао за овакву Србију!!!