Улице без имена и куће без броја постају прошлост

До краја године улице без имена и броја требало би да постану прошлост, а три милиона грађана Србије да добије прецизну адресу. Прошлогодишњом уредбом о изменама адресног регистра предвиђено је и да власници објеката који нису легализовани имају право на кућни број. О трошку државе званична имена добиће улице у Лозници, а за исти пројекат, како сазнаје РТС, заинтересовани су Врњачка Бања, Алексинац и Нови Пазар.

У насељу у коме се својевремено изгубило и "Гуглово" возило, за адресу се питају само искусни поштари. Ни за њих није увек једноставно да у Калуђерици испоруче пошиљку. Посебно када у време годишњих одмора на терен изађу млађе колеге.

Рајко Симић, поштар у београдском насељу Калуђерица, каже да колеге обучавају, оставе им број како би их позвали у случају да не могу да се снађу.

"Проблем је јер се бројеви не слажу, има и дуплих бројева. Налазимо их по презимену пошто ми, колеге, знамо где је која кућа", истиче Рајко. 

У Србији, од 73.000 улица, готово 27.000 нема званично име. Пошта за њих користи своје интерне називе. А у Кусатку, осим улица без имена и кућа без броја, испоруке компликује и 200 особа са истим именом и презименом. То није и једина адресна недоумица.

"Посебан проблем су идентични називи улица у већим градским местима. Тако на територији Београда имамо 33 београдске улице, 19 авалских и 17 првомајских", каже Срђан Јовановић, директор Функције поштанске мреже.

У Лозници ће о трошку државе бити решене бар оне безимене. Од фебруара добијају табле са именом. А држава ће финансирати и постављање табли с бројевима на куће 10.000 мештана.

"У току је процедура набавке с именима табли које ће бити постављене на почетку и крају свих 678 улица које нису имале имена. Реч је о 1.376 табли, тиме заокружујемо прву фазу пројекта. У другој треба спровести јавну набавку и тада ћемо набавити и поставити плочице с кућним бројевима", каже члан Градског већа Лознице Дејан Сталовић.

У другим местима такса за кућни број је појефтинила са 5.400 на 2.700 динара. Промена адресе значи и промену у документима. У Републичком геодетском заводу кажу да ту неће бити додатних трошкова.

"Сви који имају чиповане личне карте, за њих је промена адресе бесплатна, само треба да се обрате надлежном МУП-у, и поднесу захтев. Они без чиповане личне карте плаћају израду обрасца, то не морају одмах већ по истеку рока важења свих докумената", каже Весна Протулипац из Републичког геодетског завода.

Адресни регистар предуслов је за функционисање и одређених електронских сервиса. Могао би да погура Србију на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 06:14) - anonymous [нерегистровани]

Samo jedan predlog

Zasto ne primenite nove sisteme.Table sa imenima ulica na saobracajne znake a brojevi kuca na zgrade?

(среда, 10. јан 2018, 13:18) - Горан [нерегистровани]

Имена улица

Име улице мора бити и на табли са кућним бројем, постављање и табле са именом на почетку и на крају улице је бесмислено. Нико неће видети име улице ако се укључи из неке попречне улице. Уз то, погледајте како је у Аустрији, Чешкој или Мађарксој, на пример, где су на свим таблама код укрштања улица означени и кућни бројеви који следе до следеће раскрснице.
На крају, мора то са именима улица да стигне и до МУП-а и до комуналаца, јер они, иако има имена улице, и даље пишу "Нема улице, ББ" у личне документе и рачуне!
Следеће су и поштански бројеви, јер у Србији по 3-4 места имају исти поштански број, а за Београд да и не говорим јер сви пишу 11000, чак и државне службе, иако се налазе на потпуно другим крајевима града обично кажу "Ма, нема везе, то је све исто". То је један јавашлук и велики немар свих који се, уосталом, види и на сваком кораку.

(среда, 10. јан 2018, 06:52) - Daksi [нерегистровани]

Dobro

Dobro da se neko setio.

(среда, 10. јан 2018, 05:47) - anonymous [нерегистровани]

besplatna licna

Cuj besplatna a ja platio taksu za promenu prebivalista na cipovanoj licnoj karti, a i treba vam dokaz da je nekretnina vasa, kupoprodajni ugovor ili izvod iz katastra sto se placa.

(среда, 10. јан 2018, 05:12) - Nishlija [нерегистровани]

Uozbilji se Srbijo!

Trenutno sam u poseti Nisu. Medjutim, ni posle nekoliko meseci provedenih u ovom gradu nisam zapamtio ime niti jedne ulice osim par bulevara. Razlog tome je to sto nema imena ulica NA RASKRSNICAMA. One jadne tablice na nekim zgradama je veoma tesko procitati (ako ih uopste ima). Zaduzeni za obelezavanje ulica treba da pogledaju reportaze nekih gradova po Evropi ili Severnoj Americi I da pogledaju kako su jasno, precizno I citko ispisana imena ulica na tablama okacenim na stubove/cevima na svakoj raskrsnici I sajlama koje drze visece semafore. Kad smo vec kod semafora u Americi, Kanadi...to je posebna divna prica. Postavljeni su sa druge strane ulice I vozac komotno vidi taj semafor dok ceka na raskrsnici promenu svetla. Ovde u Srbiji semafor je tu uz nos I covek iskrivi vrat cekajuci promenu. Najveci problem je dok vozac u raskrsnici ceka da skrene u levo a pri tom nema pregled na semafor. Srecne vam/nam promene.
Poz

(уторак, 09. јан 2018, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

Озбиљно питање

Хоће ли таблица са бројем куће садржати и име улице које је неопходно. Када се уђе из једне попречне у главну дугачку улуцу на средини а незамо где смо, онда видимо име улице поред самог броја куће.

(уторак, 09. јан 2018, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

To treba cim pre srediti. Danas je tako nesto u Evropi nedopustivo.