Дигитализација архива РТС-а трајаће две деценије

Сви архиви Радио-телевизија Србије (РТС), који садрже више од 200.000 сати програма и аудио документа, биће дигитализовани у три фазе, а за реализацију тог пројекта који ће трајати две деценије, биће потребно укупно 4.260.000 евра, пише УНС, преноси "Фонет".

Буџетом, преко Министарства културе и информисања, за 2018. годину РТС-у је за дигитализацију намењено 200 милиона динара, пише УНС.

"Свако даље одлагање дигитализације националног блага које се налази у програмском архиву Јавне медијске установе РТС, довело би до њеног нестанка за будуће генерације", кажу у РТС-у, преноси Удружење новинара Србије (УНС).

На реализацији овог програма, Радио-телевизија Србије већ ради сопственим новцем. Према пројекту за дигитализацију архива РТС-а, у који је УНС имао у увид, процес дигитализације се одвија у три фазе.

Прва фаза овог трогодишњег пројекта окончана је у прошлој години. За дигитализацију и рестаурацију дела филмског архива РТС је уложио 1.030.000 евра.

У другој фази, за 2018. годину, планира се куповина опреме и обука кадрова, за шта је потребно 2.540.000 евра.

Трећа фаза обухвата дигитализацију видео и аудио-архива уз нову каталогизацију. За њу је потребно укупно 690.000 евра.

"Чекамо да нам стигне новац од Министарства који ће бити укључен у наставак процеса дигитализације. Предвиђено је да се на овом пројекту ради две деценије и потребно је укупно 4.260.000 евра", кажу из РТС-а, пише УНС.

Дигитализовани програм РТС-а доступан је у кабловском систему ИПТВ МТС, а ускоро ће бити емитован и на ОТТ платформи РТС-а.

"Буџетско финансирање дигитализације архива РТС-а је у складу са чланом 43 Закона о јавним медијским сервисима", кажу у Министарству културе, пише УНС.

Према Закону, део средстава се може обезбедити и из буџета Републике Србије и буџета Аутономне покрајине Војводине за пројекте, између осталих намењених развоју нових технологија и дигитализацији архива.

"Конкурисали смо и за средства из ЕУ фондова у сарадњи са Министарством културе и информисања и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије", кажу из РТС-а, пише УНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара