Прва жртва малих богиња у Србији

Тридесетогодишњи мушкарац из Београда преминуо је јутрос у болници на одељењу интензивне неге због компликација изазваних малим богињама, сазнаје РТС.

То је прва жртва малих богиња у Србији. Пацијент није био вакцинисан.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је новинарима у Београду да се десило оно на шта је струка месецима упозоравала. Додао је да је пацијент, који је умро на инфективној клиници, примљен 22. децембра.

Лончар је нагласио да је статистика таква да када имате одређени број оболелих, десе се и смртни случајеви.

"Користим прилику да још једном кажем да проблем не може да се реши док се не вакцинишемо. То је једини начин да не долази до оваквих ствари", рекао је Лончар.

Апеловао је на родитеље да вакцинишу своју децу, да не слушају друге јер не могу очекивати да држава буде чудотворац и заустави епидемију.

"Уколико деца нису вакцинисана овакве ствари су неминовне", закључио је Лончар.

Директор Инфективне клинике КЦС, проф. др Горан Стевановић, рекао је за РТС да је пацијент који је преминуо имао развијену слику малих богиња и упалу плућа са знацима да ће се болест развијати у неповољном току.

Навео је да не постоји специфичан лек за мале богиње и да је реч о опасној болести која изазива упале плућа и мозга које се врло често завршавају смртним исходима. Каже да вирус напада и јетру.

За три месеца 668 оболелих 

За непуна три месеца, у Србији је регистровано 668 оболелих од малих богиња, најмлађи пацијент имао је два месеца, а најстарији 60 година.

Епидемиолог Института за јавно здрваље Србије, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, каже да 91 одсто оболелих није било вакцинисано или им је непознат вакцинални статус.

"У моменту када је епидемија почела, колективни имунитет је био низак, око 80 одсто, а у неким крајевима још и нижи. Све то је допринело наставку епидемије и ширењу малих богиња", рекла је Тепавчевићева за Танјуг.

Додала је да се у последња три месеца повећао број деце вакцинисане ММР вакцином, те да је сада у генерацији од 12 месеци до 14 година вакцинисано 91 одсто деце.

"Постоје неки региони где је обухват нижи као што је Пчињски округ и Београд", указала је Тепавчевићева и истакла да је најнижи обухват на територијама које су у надлежностима Института за јавно здравље Ниш и Завода за јавно здравље Нови Пазар, где је обухват вакцинацијом око 80 одсто.

Уколико се тренд повећања вакцинације настави, очекује да ће се достићи ниво колективног имунитета од 95 одсто који би спречио епидемијско ширење болести какву имамо данас.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. дец 2017, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

steta

kada se ljudi ne bi bavili iluminatima i teorijama zavera, vakcinisali bi se, i do ovoga ne bi doslo. Pobogu, 21. vek je

(среда, 27. дец 2017, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Užas

Stvarno na šta smo spali. Doveli smo sebe u situaciju da umiremo od bolesti koje se u razvijenom svetu smatraju iskorenjenima. Vakcina je nešto najbolje što je izmislila medicina i nešto što je spasilo više života od bilo kojeg drugog leka.