Одзвонило нелегалним пумпама

Од Нове године, на сајту Министарства трговине возачима ће бити доступан и Регистар свих бензинских пумпи у Србији, па нерегистроване фирме неће моћи да продају гориво. Kонтрола горива такозваним маркирањем, готово је сузбила нелегану трговину. Како би се мешетарењу са горивом потпуно стало на пут, Удружење нафтних компанија тражи од државе увођење акциза на базна уља и већу контролу ауто-гаса.

Гориво се већ четири године контролише од увоза до пумпи и резултати су све бољи. Од ове године под лупом су и резервоари возила и ту се појачава провера јер од 500 узорака 43 су била негативна. Обављено је и 1.600 контрола квалитета деривата, а 66 узорака није одговарало прописаним стандардима.

Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције истиче да се такав дериват блокира и потом предаје суду, који изриче казне од 500.000 до милион динара. "Тај дериват се никако не може наћи даље у промету", додаје Петковић.

Знатно је пооштрена и контрола базног уља. Прошле године увоз базног уља четири пута је превазилазио потребе наше индустрије јер је продаван на црном тржишту као дизел, највише земљорадницима.

Љубинко Савић из Oдбора за енергетику Привредне коморе Србије наводи да први резултати за 11 месеци 2017. говоре да је дошло до пада увоза за скоро 70 одсто у односу на прошлу годину. "Самим тим показују се ефекти закључака Владе у погледу регулисања тржишта базног уља у Србији и увођења тог деривата у легалне токове", каже Савић.

Како би се мешетарењу са горивом потпуно стало на пут, Удружење нафтних компанија тражи од државе увођење акциза на базна уља и већу контролу ауто-гаса.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије наводи пример једне цистерне течног нафтног гаса (ТНГ) која је била пуна воде када је одлазила у БиХ.

"Ми смо упозорили пре годину дана да се то перманентно дешава и да је то нафтни течни гас који није отишао у БиХ, већ остао у Србији, где се продаје без акциза и ПДВ-а и чини ту нелојалну конкуренцију", напомиње Мићовић.

Јавни Регистар бензинских пумпи, који Министарство трговине спрема, омогућиће возачима да провере која је пумпа најближа, које се гориво продаје и њено радно време.

Славиша Петковић позива све фирме које продају гориво да одмах по објављивању списка провере да ли се њихов малопродајни објекат налази на тој листи.

Према његовим речима, Тржишна инспекција ће од Нове године реаговати на сваку пријаву и бензинска пумпа ће бити затворена на  најмање 15 дана.

"То ће бити једна табела из које ће свако моћи да види да ли пумпа у његовом крају уписана и у регистар и самим тим легална", објашњава Петковић.

Током године и Пореска управа је због неправилности у пословању – неплаћања ПДВ-а, вишка робе, дуплог књиговодства, неиздвајања фискалних рачуна, непријављивања радника, привремено затворила 100 бензинских пумпи и одузела 50.000 литара деривата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи