Како се утврђивао предлог кандидата за заменике јавних тужилаца?

Посланици би у наредних недељу дана требало да изаберу 52 заменика јавних тужилаца. Међутим, списак са предложеним кандидатима оспоравају у Удружењу полазника Правосудне академије. Тврде да су кандидати предлагани на незаконит и нетранспарентан начин. Од надлежних траже да истраже случај, а када се утврде одговорни, кажу, поднеће одговарајућу пријаву.

Процедура налаже да се предлог кандидата за заменике јавних тужилаца утврђује на седници Државног већа тужилаца. Међутим, у Алумни клубу Правосудне академије тврде да је процедура прекршена јер су се, кажу, кандидати знали и пре седнице и да су имали готово половину имена са списка.

"Тај списак смо пре саме седнице послали на редакције три новинске куће, испоставило се након седнице да је тај списак тачан, односно да је до детаља предвидео тачно који ће кандидат бити распоређен на коју функцију тачно по тужилаштвима и градовима широм Србије", наводи Синиша Трифуновић из Алумни клуба Правосудне академије.

У Државном већу тужилаца тврде да је предлог кандидата донет на седници. Не желе да спекулишу, али виде могуће начине како је и који списак могао да доспе у јавност пре седнице.

"Сваки члан већа у припреми свог материјала за кога ће да гласа на седници има право да има сопствени радни материјал и сопствене спискове, да ли је неко имао у виду списак неког од чланова већа, да ли је такав списак о коме говоре ови представници настао на основу неких инсинуација, неких прича или неких информација које су добили незваничним путем", наводи Светлана Ненадић, чланица Државног већа тужилаца.

Део седнице је за јавност био затворен, једни тврде пре расправе, други уверавају - само је гласање било тајно. Прописи омогућавају јавност целе седнице.

Ми смо сматрали да у поступку одлучивања не треба да буде пристуна јавност да се види како ко и од којих чланова за кога гласа", наводи Ненадићева.

"Ми смо тражили да наш представник присуствује, он је дошао, али је убрзо након отварања седнице је искључен пре него што се прешло на саму расправу тако да ми не знамо да ли је постојала сама расправа", истиче Трифуновић.

Посланици ће, међутим, следеће недеље изабрати нове заменике јавних тужилаца по усвојеном предлогу, јер, у Одбору за правосуђе кажу да нема доказа да је донет супротно процедури.

"Ако представници Алумни клуба сумњају да је било неких ствари по њима које су супротне Закону и Уставу, они могу код надлежних органа да покрену иницијативу за истрагу, међутим, по мени, узалуд ће то да раде, јер је то колико ја знам било исправно, чланови већа су свој посао обаљали савесно, морално и стручно", наводи Петар Петровић, председник Одбора за правосуђе.

"Оно што могу одговорно да тврдим да су предлагани кандидати који су добили највећу оцену, на самој седници се расправљао", наводи Нела Кубуровић, министарка правде.

Они који оспоравају начин доношења предлога кандидата за заменике јавних тужилаца разговор су, кажу, тражили са министарком правде, председницом Народне скупштине, републичким јавним тужиоцем и заштитиником грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво