Како се утврђивао предлог кандидата за заменике јавних тужилаца?

Посланици би у наредних недељу дана требало да изаберу 52 заменика јавних тужилаца. Међутим, списак са предложеним кандидатима оспоравају у Удружењу полазника Правосудне академије. Тврде да су кандидати предлагани на незаконит и нетранспарентан начин. Од надлежних траже да истраже случај, а када се утврде одговорни, кажу, поднеће одговарајућу пријаву.

Процедура налаже да се предлог кандидата за заменике јавних тужилаца утврђује на седници Државног већа тужилаца. Међутим, у Алумни клубу Правосудне академије тврде да је процедура прекршена јер су се, кажу, кандидати знали и пре седнице и да су имали готово половину имена са списка.

"Тај списак смо пре саме седнице послали на редакције три новинске куће, испоставило се након седнице да је тај списак тачан, односно да је до детаља предвидео тачно који ће кандидат бити распоређен на коју функцију тачно по тужилаштвима и градовима широм Србије", наводи Синиша Трифуновић из Алумни клуба Правосудне академије.

У Државном већу тужилаца тврде да је предлог кандидата донет на седници. Не желе да спекулишу, али виде могуће начине како је и који списак могао да доспе у јавност пре седнице.

"Сваки члан већа у припреми свог материјала за кога ће да гласа на седници има право да има сопствени радни материјал и сопствене спискове, да ли је неко имао у виду списак неког од чланова већа, да ли је такав списак о коме говоре ови представници настао на основу неких инсинуација, неких прича или неких информација које су добили незваничним путем", наводи Светлана Ненадић, чланица Државног већа тужилаца.

Део седнице је за јавност био затворен, једни тврде пре расправе, други уверавају - само је гласање било тајно. Прописи омогућавају јавност целе седнице.

Ми смо сматрали да у поступку одлучивања не треба да буде пристуна јавност да се види како ко и од којих чланова за кога гласа", наводи Ненадићева.

"Ми смо тражили да наш представник присуствује, он је дошао, али је убрзо након отварања седнице је искључен пре него што се прешло на саму расправу тако да ми не знамо да ли је постојала сама расправа", истиче Трифуновић.

Посланици ће, међутим, следеће недеље изабрати нове заменике јавних тужилаца по усвојеном предлогу, јер, у Одбору за правосуђе кажу да нема доказа да је донет супротно процедури.

"Ако представници Алумни клуба сумњају да је било неких ствари по њима које су супротне Закону и Уставу, они могу код надлежних органа да покрену иницијативу за истрагу, међутим, по мени, узалуд ће то да раде, јер је то колико ја знам било исправно, чланови већа су свој посао обаљали савесно, морално и стручно", наводи Петар Петровић, председник Одбора за правосуђе.

"Оно што могу одговорно да тврдим да су предлагани кандидати који су добили највећу оцену, на самој седници се расправљао", наводи Нела Кубуровић, министарка правде.

Они који оспоравају начин доношења предлога кандидата за заменике јавних тужилаца разговор су, кажу, тражили са министарком правде, председницом Народне скупштине, републичким јавним тужиоцем и заштитиником грађана.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 22. дец 2017, 18:58) - Građanin [нерегистровани]

naslov

Hah.. "zakon kaže da je sednica javna" ... "mi smo odlučili da isključimo javnost sa glasanja da se ne bi znalo ko je od članova za koga glasao" Pa šta reći nakon ovakvog priznanja? I takvi da me optužuju npr?!