Почео Фестивал науке на Београдском сајму

Једанаести Фестивал науке, под слоганом "Један на један", отворен је на Београдском сајму, а министар просвете Младен Шарчевић је отварајући Фестивал најавио да ће следеће године бити отворено још центара за промоцију науке где ће млади стицати знања, али и пријатељства из целог света.

Шарчевић је истакао да је важно да постоје фестивали, али и центри за промоцију науке, којих је тренутно 13 у Србији, а током следеће године нова три центра биће отворена у Банату, Централној Србији и Београду.

Министар је указао да је новим буџетом издвојено 15,5 одсто више средстава за науку и образовање, те да ће у 2018. години бити урађено много за образовни систем – скоро сва деца почеће да раде вежбе из природних наука, а почеће и дигитализација образовног система.

Подсетио је да је осим Истраживачког центра у Петници, који је, како је навео, већ афирмисан и познат у свету, ове године афирмисан један нови центар за лингвистичке науке у Тршићу.

Додао је да ће у сарадњи са Националним америчким фондом за науку ускоро бити покренут и српски Национални фонд за науку што је и у складу са израдом новог Закона о научно-истраживачкој делатности.

Ана Петровић, оснивач Фестивала науке, рекла је да ће током четири дана трајања фестивала у четири хале Београдског сајма науку представити више од 700 учесника из 72 институције.

На овогодишњем Фестивалу науке од 14. до 17. децембра у неколико термина на Научно-фантастичној бини у Хали 5 Београдског сајма, Стив Вулф, научни комуникатор из Холивуда, кроз експлозивни научни шоу-програм "Наука иза Холивуда" откриће посетиоцима Фестивала каква се научна магија дешава иза камера холивудских филмова.

број коментара 0 Пошаљи коментар