Почео Фестивал науке на Београдском сајму

Једанаести Фестивал науке, под слоганом "Један на један", отворен је на Београдском сајму, а министар просвете Младен Шарчевић је отварајући Фестивал најавио да ће следеће године бити отворено још центара за промоцију науке где ће млади стицати знања, али и пријатељства из целог света.

Шарчевић је истакао да је важно да постоје фестивали, али и центри за промоцију науке, којих је тренутно 13 у Србији, а током следеће године нова три центра биће отворена у Банату, Централној Србији и Београду.

Министар је указао да је новим буџетом издвојено 15,5 одсто више средстава за науку и образовање, те да ће у 2018. години бити урађено много за образовни систем – скоро сва деца почеће да раде вежбе из природних наука, а почеће и дигитализација образовног система.

Подсетио је да је осим Истраживачког центра у Петници, који је, како је навео, већ афирмисан и познат у свету, ове године афирмисан један нови центар за лингвистичке науке у Тршићу.

Додао је да ће у сарадњи са Националним америчким фондом за науку ускоро бити покренут и српски Национални фонд за науку што је и у складу са израдом новог Закона о научно-истраживачкој делатности.

Ана Петровић, оснивач Фестивала науке, рекла је да ће током четири дана трајања фестивала у четири хале Београдског сајма науку представити више од 700 учесника из 72 институције.

На овогодишњем Фестивалу науке од 14. до 17. децембра у неколико термина на Научно-фантастичној бини у Хали 5 Београдског сајма, Стив Вулф, научни комуникатор из Холивуда, кроз експлозивни научни шоу-програм "Наука иза Холивуда" откриће посетиоцима Фестивала каква се научна магија дешава иза камера холивудских филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво