ФАП испоручио камионе за Војску Србије

Војска Србије преузела је први овогодишњи контингент камиона произведених у ФАП-у. Захваљујући радницима на добро урађеном послу, министар Александар Вулин најавио је да ће прибојска фабрика ускоро постати део одбрамбене индустрије.

Вулин је навео да војска Србије преузима десет камиона који су део уговора са ФАП-ом вредног 299.400.000 динара.

"Тај уговор је вредан, пре свега, јер смо показали да наша памет, вредноћа, знање и способност могу да напаве технику која нам је потребна", истакао је министар.

Према Вулиновим речима, опредељење Министарства одбране и Војске Србије јесте и биће да се увек купује домаће. 

"Показали смо и да оно што нам је потребно можемо да нађемо у домаћој производњи", додао је Вулин.

У питању су камиони ФАП 1118 чиме је после неколико деценија започело обнављање возног парка ВС квалитетним теретним возилима те некада светски познате фабрике за производњу камиона и аутобуса, саопштило је ресорно министарство.

Министар је рекао и да ће се ВС понашати у складу с наређењем врховног команданта који је на последњем реферисању рекао да Војску морамо да учинимо јаком, задовољном, технолошки модерном, опремљеном.

"Све што радимо, радимо да развијемо нашу привреду, да купимо што више нових возила и развијемо технологију која ће омогућити да Војска одговори свим својим задацима", рекао је Вулин.

Истичући да је стратешко опредељење Војске за попуну теренским возилима везано за домаћу производњу, првенствено за ФАП и "Застава камионе", начелник Генералштаба Војске Србије је рекао да су потребе Војске такве да је обезбеђен пласман за неколико стотина возила овог производног програма.

"Ова возила која смо данас преузели апсолутно одговарају нашим потребама, одликују их велика проходност, издржљивост и снага. Показали су се добро у свим временским условима", навео је Диковић.

Председник Златиборског округа Димитрије Пауновић рекао је да се враћањем у живот "ФАП корпорације", враћа у живот и Прибој и цео регион.

"Јер ФАП није само Прибој, ФАП је и Сјеница и Нова Варош и цео Златиборски оруг, то су многобројни кооперанти и људи који живе од прибојске корпорације. Сарадња с Војском Србије је за људе у Прибоју, најпре за запослене у ФАП и њихове породице, а затим и за све нас у округу почетак боље будућности, нова нада за регион и Србију", истакао је Пауновић. 

Председник општине Лазар Рвовић истакао је велику помоћ државе у отписивању дела дугова ФАП-а.

"Захваљујући великим напорима државе, првенствено председника Александра Вучића и Владе Србије, који су очување ФАП и производњу камиона истакли као стратешко опредељење, ми данас можемо да кажемо да нам је дуг смањен за више од 100 милиона евра. Добили смо шансу коју морамо да искористимо. Покретањем производње уз помоћ Војске удахнули смо живот целом граду и шире", рекао је Рвовић.

Захваљујући министру одбране и начелнику Генералштаба на посети председник Надзорног одбора ФАП Немања Стевановић је истакао да је председник Србије Александар Вучић, још 2013. године као први потпредседник Владе препознао стратешку важност ФАП-а и за регион и као индустријску базу ове врсте производње за целу земљу.

"Најбољи дани ФАП-а су тек пред нама, посебно ако се узме у обзир предстојећа сарадња са војском и квалитет наших производа", закључио је Стевановић.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 10. дец 2017, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor za: vlada "Mazanje ociju!"

Nemaš pojma šta je sve potrebno da se opremi vojska i kako da bude operativna. Na kvalitetan kamion možeš da postaviš (montiraš) šta ti padne napamet: cisternu, laboratoriju, prvu pomoć, top, lanser...
Za početak obrati pažnju na točkove i gume.

(недеља, 10. дец 2017, 07:57) - Брест [нерегистровани]

Добар посао

Свакако је овај посао од великог значаја. Нека то буде само почетак нечега што ће свима бити од користи.

(недеља, 10. дец 2017, 06:58) - anonymous [нерегистровани]

Za neupucene

Lično sam imao priliku 90-ih da vozim FAP 2026 i imam sve reči hvale za ovaj kamion. Pljuju po kamionima oni koji ih nikada nisu ni videli osim na slikama. Vojska nije samo tenk, transporter, puška i top. Nešto mora da povuče top sa municijom i preveze posadu sa jednog mesta na drugo u svim vremenskim uslovima.
Samo napred, za svaki novi korak, za obnovljenu fabriku i novo radno mesto. A pljuvači neka proizvedu dihtung ili manžetnu, bar vijak ili zakovicu, neka zaposle pet ljudi pa da vide kako ni to nije lako.

(недеља, 10. дец 2017, 01:33) - Mihajlo [нерегистровани]

Fap

Lepa vest... i za vojsku i za samu fabriku.. šteta sto se kamioni malo ne modernizuju,ne previse,i bili bi i tekako odlicni i za civilnu (građevinsku,transportnu) upotrebu.. jeftiniji od konkurenata,malo subvencije drzave,i svima dobro

(субота, 09. дец 2017, 19:51) - Coa [нерегистровани]

Africka izreka

Svi te mogu izdati, ali FAP nece.

(субота, 09. дец 2017, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

FAP

za *upucene* kriticare ,,Slovenija je u EU, na zalost TAM vise ne postoji, za jednu malu ratom i pljackom opustosenu Srbiju ovo je veliko delo, sve je domace, da Vas podsetim tenk M34 jos uvek je neprevazidjen, iako je konstruisan pre II svetskog rata, FAP je prava masina, sve ostalo se nadogradjuje, samo napred 

(субота, 09. дец 2017, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

objektivno

za ova vozila nije presudna kabina vec štaje ispod kabine

(субота, 09. дец 2017, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

@opet naslov

ti si blizu godine ali ovaj model nema ili ja nevidim nikakvo svetlo za nocnu voznju ne mislim na obicno svetlo.

(субота, 09. дец 2017, 18:50) - vlada [нерегистровани]

Mazanje ociju!

Ofarbas FAP u zeleno i oma imas vojnu industriju!? Zaista me interesuje po kojim standardima su ovo "vojni kamioni"? Proizvodnja u FAPu je jos uvek rucna, sto je zapravo veliki luksuz za danasnje vreme, da su slucajno zaposlili i nekog pravog inzenjera ili bar nekog ko se razume u vojne standarde i potrebe, mogli su da naprave zaista izuzetnu platformi i vucno vozilo za svakojake potrebe vojske koje bi mogli i da izvoze! Ovo sto se vidi na fotografijama je nista drugo nego mazanje ociju, ili bolje receno, ponovo nas farbaju!

(субота, 09. дец 2017, 18:41) - Dr [нерегистровани]

Ponos

Inzinjer sam i znam koji je poduhvat potreban da se napravi samo jedna cackalica u masovnoj proizvodnji. Zato samo tako i dalje ovo je suverenitet i ponos nacije!