Правосуђе од данас има директан увид у матичне књиге

Министри правде и државне управе и локалне самоуправе Нела Кубуровић и Бранко Ружић потписали су споразум о електронској размени података који ће омогућити да судски органи, тужилаштва, јавни извршитељи и јавни бележници имају директан увид у електронске матичне књиге рођених, умрлих и венчаних лица.

"Са друге стране матичне службе имаће директан увид у правоснажне судске одлуке које се односе на разводе бракова, утврђења очинства, материнства или одлуке које се односе на утврђивање смрти", рекла је Кубуровић након потписивања споразума Танјугу.

Самим тим, како је истакла, скраћује се процедура уношења података и избегава погрешан унос података.

"На тај начин долазимо до убрзања поступака, смањују се трошкови поступка, што је и те како у интересу грађана Србије", закључила је министарка правде.

Министар Ружић је рекао да ће овај конкретан споразум омогућити не само да се олакша комуникација, поступци и процедуре већ и да ће и министарству и читавој влади помоћи да изврше увид у ниво квалитета рада самих службеника.

Сматра да ће све оне функције које пружа држава бити крајњим корисницима – грађанима и привреди надохват руке, лакше пријемчиво и да ће цела реализација бити много ефикаснија и боља.

Ружић је подсетио да је електронска размена података предвођена Законом о општем управном поступку којим је дефинисана као обавеза државних органа.

То омогућава да грађани не морају да "трче од шалтера до шалтера" и да своје послове завршавају без нервозе и уз висок степен љубазности који се очекује од државних службеника.

Електронска размена података је, како је напоменуо, један од веома високо позиционираних приоритета Владе Србије.

"Веома је значајно да је Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло пренос података у електронски облик у Централни регистар. То се, како је указао, односи на податке из матичних књига рођених, умрлих и венчаних. Ти подаци стоје на располагању свим овлашћеним лицима", напоменуо је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво