Додељене награде "Српски кривак"

Удружење "Српски Кривак" доделило је годишње награде за посебна достигнућа у науци, уметности, привреди и неговању српске традиције. Међу награђенима и главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић.

Награђени су, могло би се рећи, најбољи међу најбољима - јер Удружење "Српски кривак" окупља угледне и успешне људе, који чувају традиционалне културне вредности и обичаје и постижу достигнућа у областима попут науке, уметности, спорта, новинарства, пољопривреде Србије.

Међу седморо награђених, дечји песник Љубивоје Ршумовић поносан је, каже, што у својим рукама држи фигуру "Српски кривак", зато што је та врста белог кукуруза симбол опстанка српског народа.

"Морам да признам да сам у симболу српског кривака, који смо ми данас добили, уствари видео симбол српског опстанка уопште, симбол и оне мајке која рађа децу, која заправо рађа народ, која се најефикасније бори против беле куге", рекао је Ршумовић.

Драган Јаћимовић успешно се изборио да дође на врх света – 2000. године попео се на Монт Еверест.

"Кад ме је председник удружења позвао, питао сам га да ли треба неки говор да одржим, рекао је да не, него ми ценимо дела и поштујемо дела. То је и оно што је један добитник рекао – ово ми је прва награда у Србији, и мени је то слична ситуација. Више за оно што сам радио знају у свету него овде код мене кући", каже Јаћимовић.

За изузетан допринос у новинарству награђен је и наш колега, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић. Аутор је и уредник више од 250 емисија, интервјуа и научноистраживачких и документарних серија.

"Ово признање припада, пре свега, Образовно-научном програму и РТС-у у целини, као јавном медијском сервису који свакодневно улаже напоре да дела великих прегалаца доспу до најшире јавности", рекао је Церовић.

Годишњу награду Удружења "Српски кривак" добили су и параолимпијка и репрезентативка Србије Борислава Перић Ранковић, Ненад Лаловић - други Србин у Међународном олимпијском комитету после Борислава Станковића, Слободан Вујић, први српски научник рударско геолошког усмерења изабран за иностраног члана Руске академије наука, и Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац.

Остали аутори: Тамара Танкосић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. нов 2017, 21:12) - Драган Раденовић [нерегистровани]

radenovicd@aol.com

РТС је институција са интегритетом. Српска. Самосвојна. Храбра. Сви напади на овај јавни сервис одбијају се од одраза сјаја ове куће, као од сваког рођеног па честитог (како је певао чувени Тит Лукретије Кар - Римски песник из I века пре Христа). Честитам на снази мудрости уредника стваралачких рубрика.