Сваки тренутак је важан: Читање

У сарадњи са Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Уницеф кроз националну кампању "Сваки тренутак је важан" указује на важност читања детету наглас за његов рани развој.

Родитељи би требало да читају деци књиге и разговарају са њима од првог дана, јер слушање речи помаже да се изгради богата мрежа речи у бебином мозгу.

"Родитељи и старатељи треба што више да разговарају са бебама, да им певају песме и читају књиге  ̶  само 15 минута читања дневно омогућава детету да за годину дана чује 1.000.000 речи", саопштава Уницеф у Србији.

Док се малом детету чита, оно имитира звуке, препознаје слике и учи речи. А најважнији разлог за читање јесте то што се читањем успоставља веза између ствари које беба воли највише - родитељског гласа и слика из књиге.

Када родитељи читају, певају или говоре нешто детету, оно чује много различитих емоција и звукова.

Читање такође подстиче бебу да гледа, показује, додирује и одговара на питања; то поспешује развој пажње и способности размишљања.

"Не пропустите прилику да читате на глас свом детету бар 15 минута свакога дана. Тако подстичете дете да размишља, учи језик и успоставља блиске односе са другима. Не заборавите, сваки тренутак је важан за развој детета", поручује Уницеф.

број коментара 0 Пошаљи коментар