Жене на прекретници, обукама до запослења

Од 622.000 људи без посла у Србији, 260.000 су старији од 45 година. Половина од њих су жене. Управо жене те старосне доби представљају и трећину укупног броја незапослених жена, показују подаци Националне службе за запошљавање.

Јелена Кречковић је двадесет две године радила као лекар, а крајем прошле године постала је технолошки вишак. Јелена је једна од три стотине жена које су се одлучиле да похађају радионице у оквиру "Удружења жена на прекретници".

"Дружење је јако лепо, али је најважније, у ствари, то умрежавање жена које је на оваквим местима могуће, а како бисмо без страха, с тим потенцијалом који поседујемо, дошле до неког посла", каже Јелена.

У овом удружењу које постоји од 2015. године, у трајању од четири месеца могу се похађати радионице и саветовалишта на теме психолошке подршке, правне помоћи, комуникација, финансија и предузетништва.

"Циљ је да окупимо жене које су изгубиле посао или су својим послом незадовољне, да се поново ангажују и да раде на свом самопоуздању, на вери у себе и да истакну све своје квалитете које поседују. Више од 55 одсто наших полазница је завршило факултете, једна четвртина наших полазница старијих од 45 година ради испод својих квалификација и ми сада желимо да тај један нови ресурс вратимо у друштво", објашњава Светлана Церовић из Удружења жена на прекретници.

И у Националној служби за запошљавање осим помоћи за развој предузетништва и субвенција за самозапошљавање у оквиру активних мера, за долазак до бржег посла предвиђене су посебне обуке.

"То су обуке које првенствено помажу да се дође до послодаваца као што су, на пример, обуке за активно тражење посла, клубови за тражење посла. Ту су и обуке намењене посебно женама које имају више од 45 година – тренинг самоефикасности, радионице за превладавање стреса услед губитка посла, радионице за оне које су дошле из света рада али су им вештине застареле и друга слична подршка у овом смилслу", указује директорка сектора за запошљавање НСЗ-а Неда Милановић.

Од више од 4.750 жена старијих од 45 година које су од почетка године прошле ове обуке у оквиру активних мера запошљавања, њих око 840 добило је запослење. У Србији је тренутно на евиденцији незапослених више од 327.000 жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво